Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Гълъбинов за бюджета и протестите: Изход от Бермудския триъгълник има
Автор: Екип Varna24.bg 14:44 / 19.09.2023Коментари (0)843
©
Да, виждам изход от този Бермудски триъгълник, в който има бюджет с дупка, растящи цени на енергоносители и всенародни протести. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" икономистът и финансист Румен Гълъбинов. "Бермудският триъгълник е известен с това, че там изчезват плавателни съдове и не може да се установи точно причината защо. Обаче, в същото време Бермуда е едно райско място и освен това е място за правене на бизнес, тъй като е офшор. Тоест, там данъците са много ниски и много компании се регистрират на Бермуда. И сега в България, това, което става през последните 6 месеца е, че ние наблюдаваме едно спадане на инфлацията", каза икономистът.

По думите му, цените на храните продължават да се увеличават, но първото полугодие на годината горивата не се увеличаваха, т.е. те бяха на едни сравнително стабилни нива като цени и това позволи инфлацията полека-лека да започне да намалява. Към края на август т.г. ние имаме на годишна база 7,7% инфлация, което е значително по-ниско от миналата година по това време. Миналата година имахме над 2 пъти по-висока инфлация.

Гълъбинов обърна внимание още, че Европейската централна банка (ЕЦБ), продължава да вдига лихвите по еврото, както в Съединените щати Федералния резерв вдига лихвите по доларите.

"Това вдигане на лихвите, което стана преди няколко дни  и е поредното за лихвите по еврото, Европейската централна банка го използва, за да се бори с инфлацията в Еврозоната. Това оказа благотворно влияние на борбата с инфлацията и в България. И тя ще продължи да намалява, въпреки че имаше един къс период, юни-юли, когато инфлацията се позадържа, но сега пак виждаме, че тръгва надолу. Така че до края на годината, твърде възможно е, ние да се доближим до 6% годишна инфлация. ЕЦБ има таргет за Еврозоната 3% инфлация за края на тази година. За следващата година, към средата на 2024 г., надявам се да имаме и конвергентен доклад за Еврозоната. Това, което не получихме тази година, отпадна едва ли не необходимостта да се прави такъв доклад. Но за следващата година, ако ние получим конвергентен доклад и ако продължим с намаляването на инфлацията, има твърде добри шансове да се доближим до средното ниво на инфлация, каквото ще бъде към средата на следващата година", поясни експертът.

Според Гълъбинов, от гледна точка на бюджета, намаляващата инфлация не винаги е добра новина за министъра на финансите. Затова, защото като намалява инфлацията и се стабилизират цените, в общи линии приходите, такива, каквито досега се е разчитало, особено от ДДС, те се задържат на определени нива. А  даже може и да спаднат, което всъщност е станало напоследък. Увеличените пък от лятото цени на горивата ще дадат възможност да се събира малко повечко ДДС от горива. Още повече, че не е приключил все още активния сезон за пътуванията. Хората ще продължат да пътуват и до края на септември доста активно, автотранспортът също не е спрял, особено товарният автотранспорт, който е големият консуматор на горива и дизелово гориво.

"Разбира се, това няма да е достатъчно, че леко са се вдигнали горивата, те може и още малко да се вдигнат. Няма да е достатъчно да захрани с достатъчно приходи от ДДС бюджета. Бюджетът разбира се, има разширени разходи, това става и поради натиск от различни страни за плащания различни, субсидирания. В момента дори и протеста на зърнопроизводителите, освен, че е свързан срещу отмяната на забраната за внос на украинско зърно, но също този протест пледира и за допълнителни субсидии и дотации за този сектор, които пак трябва да се вземат от бюджета, ако до края на годината не е предвидено да ги получим по европейски програми", добави Румен Гълъбинов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: