Румен Радев: България подкрепя усилията на Република Косово да изгради модерна, демократична и многоетническа държава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:23 / 30.11.2022
878
За мен е истинско удоволствие да приветствам президента на Република Косово при нейната първа официална визита в нашата страна. България подкрепя активните усилия на Република Косово да се изгради като модерна, демократична, многоетническа държава и подкрепата на тези усилия продължава неизменно от признаването на независимостта на Република Косово още през 2008 г. Това каза президентът Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Република Косово Вьоса Османи-Садриу, предаде репортер на "Фокус“.

"С госпожа Османи обсъдихме европейските перспективи пред Република Косово. Приветстваме усилията на държавното ръководство и обществеността на Косово за пълноценната европейска интеграция и всички стъпки за продължаване на реформите, за подкрепа на държавните институции, за съдебна реформа, за борбата с престъпността и корупцията, които са ключови за бъдещо членство в ЕС. Приветстваме и изразената пълна солидарност от страна на РК с позициите и решенията на ЕС по отношение на войната на Русия срещу Украйна. Приветстваме и усилията, които се полагат за визовата либерализация – един закъснял процес и вярваме, че скорошното решение на Съвета на ЕС ще бъде ясно доказателство за подкрепа към Република Косово и нейните граждани. България подкрепа усилията на Косово за членство в Съвета на Европа.“, заяви президентът Радев.

Обсъдихме и важните теми , произлизащи от войната в Украйна по отношение на нашия регион, по отношение на повишените рискове за сигурността в Европа. България ще работи за още по-голяма ангажираност на ЕС със Западните Балкани, допълни Радев. "Благодарение на усилията на България в последните месеци има още важни стъпки, предприети от ЕС.“

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).