Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Има необходими условия, които РСМ трябва да изпълни, преди да започне преговори за членство в ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 12.06.2022Коментари (0)1398
Държавният глава проведе среща с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц, който бе на посещение у нас.

В отношенията между България и Република Северна Македония не става въпрос само за исторически спор, важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, ред които правата на човека и недискриминацията. Това са необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да започне преговори за членство в ЕС. Тази позиция изрази президентът Румен Радев на срещата си на "Дондуков“ 2 с канцлера на Федерална република Германия Олаф Шолц, който бе на посещение у нас. 

Президентът настоя Европейският съюз да бъде гарант за спазването на правата на македонските българи в РСМ. Необходими са ясни механизми и измерими критерии, за осъществяване на мониторинг в преговорния процес, който да доведе до устойчивост в изпълнението на критериите за членство от страна на Северна Македония.  Българският президент изтъкна и значението на опазването на българското културно-историческо наследство в РСМ.

Румен Радев и Олаф Шолц обмениха също така мнения по теми от дневния ред на ЕС, сред които диверсификацията на енергийните доставки, укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Във фокуса на разговора бяха по-нататъшните перспективи пред двустранните отношения във всички сфери на икономиката, сигурността и отбраната. Отбелязани бяха постигнатите високи резултати в търговско-икономическите връзки.  "Моделът, от който можем да се учим, е много по-ценен от финансовите измерения на германските инвестиции у нас“, подчерта президентът Румен Радев

Държавният глава приветства приноса на германски компании в развитието на индустрията, машиностроенето, автомобилостроенето и редица други сфери от българската икономика. Президентът изрази увереност, че германските инвестиции у нас ще продължат да се увеличават и в областта на високите технологии и иновациите, както и в проекти, свързани с изграждането на зелена икономика. По обем на двустранната търговия България попада в топ 20 на най-важните търговски партньори за Германия в рамките на ЕС за 2021 г. По официални данни стокообменът между България и Германия за миналата година достига рекордните 9,981 млрд. евро.

Президентът запозна германския канцлер и с проекта за производство на зелен водород в комплекса "Марица Изток“. Проектът на стойност 15 млрд. евро, разработен в сътрудничество с БАН, бе представен от българския бизнес в Хамбург по време на посещението в Германия на държавния глава през миналия месец. 

Инвестиционните намерения предвиждат през следващите около 10 години да бъдат създадени слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Румен Радев открои възможностите за сътрудничество между България и Германия в този и други подобни проекти, предвид германския опит в разработването на технологии в областта на зеления водород. По думите на президента двете страни следва да обединят усилията си в използването на нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.

Приемането на България в Шенгенското пространство следва да се осъществи на базата на обективни и прозрачни критерии, бе общата позиция по време на срещата. Президентът Румен Радев припомни, че въпреки изпълнените още от 2011 г. изисквания, страната ни все още не е приета в Шенген. Канцлерът Олаф Шолц увери, че България може да разчита на подкрепата на Германия за решаване на въпроса.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: