Румен Радев: Натискът върху България по темата за Северна Македония ще се засилва

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
23:30 / 01.09.2021
1809
"Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония ще продължи да се засилва", заяви пред БНТ президентът Румен Радев, който е в Словения за Бледския стратегически форум.

По думите му, партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда София скоро да има стабилно правителство, за да продължат разговорите за евроинтеграцията на Скопие.

"Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана", обясни президентът Радев.

По думите му гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които РСМ няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

"Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата".

Виж коментарите (4)

Още по темата (856):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).