Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Управляващите избягаха от диалога между институциите
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 17.01.2020Коментари (30)1219
© Ройтерс
Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управление. Не се явиха представителите на Народното събрание, Министерски съвет, на ниво вицепремиер, парламентарно представените партии от управляващата коалиция. Това каза президентът Румен Радев, по време на среща за актуални въпроси от изборния процес, както и мерки и средства за преодоляване на проблемите, предаде "Фокус“.

"Управляващите претендират за диалог между институциите, а на практика избягаха от него и то по един жизнено важен за цялото ни общество въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до едни честни, справедливи и прозрачни избори“, каза още държавният глава.

"Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат. Аз не се състезавам с никого. Имам една единствена амбиция да има един честен изборен процес. За тази среща аз обявих още по време на самите избори, поканите към всички участници още на 8 януари тази година. Въпросите, които искам да се поставят тук, това са преди всичко усъвършенстване на изборното законодателство, което трябва да започне на време. Това беше и моят мотив“, добави Радев.

"Знаем каква е динамиката на парламента и колко много проблеми има да се обсъждат, за да не потъне в тях тази важна тема и за да може този път 6 месеца преди изборите да имаме ясно и рационално изборно законодателство. Другият важен въпрос е машинното гласуване. Ако ние ще вървим и трябва да вървим според закона към машинното гласуване, процедурата трябва да започне сега. В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция за заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерски съвет да кажа ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли? Рационално е да се закупят машини, защото излизат по-евтино. Ако ще минаваме към други технически устройства, трябва време. Да не се окаже като на предните избори - машинно гласуване, но няма време за процедури. Това са моите мотиви“, посочи още той.

"Разбира се дистанционно, електронно гласуване. Това е изключително важна тема и аз ще настоявам тя да бъде реализирана. Тук е ролята на Министерски съвет да покаже своите амбиции и воля. Друга важна тема актуализиране на избирателните списъци. Ако решим да тръгнем към такава стъпка, това е огромна по обем дейност. Затова са тук и представителите на ГРАО, за да стигнем до някакво решение. Това е в правомощията и отговорностите на Министерски съвет“, обясни президентът.

"Аз продължавам да настоявам за този диалог. Знам, че не им се иска на управляващите, но той е важен за гражданите и за българската демокрация и трябва да се случи“, допълни Румен Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Другаря фатмак пак стана за смях ....Министър-председателят на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов винаги е демонстрирал готовността си за участие в диалог по всички обществени теми, както във вътрешен, така и в международен план. Борисов обаче не е получавал покана от президента Румен Радев за участие в днешната среща за обсъждане на актуални въпроси в изборния процес. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ във връзка с медийни въпроси защо Бойко Борисов не е присъствал на срещата днес в президентството. Оттам добавят, че такава покана не е изпращана до него нито в Министерския съвет, нито в Централата на ПП ГЕРБ. Бойко Борисов многократно е заявявал, че съвместната работа между институциите е ключова за стабилността и развитието на страната. Винаги, когато е имало предложения за диалог и срещи, Бойко Борисов се е отзовавал, както като партиен лидер, така и като министър-председател, допълват от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
-2
 
 
Вие,откакто сте на власт,само поскъпва водата,тока,свинското месо.Всичко.
на 17.01.2020 г.
-2
 
 
Живеем в 21 век и идеята за машинно гласуване е доста интересна. Управляващите ги страх да въведат такава система , защото ще трябва да се изхарчат сума за някой да хакне , за да може да се манипулира и да копроментират по някакъв начин . И ако се въведе подобен вид гласуване , би оказало че голяма част от хората , които не са гласували , ще излезнат и ще дадат своя глас и тогава ще си проличи , че нито ГЕРБ , нито БСП , нито която и да било партия в парламента няма да мине... Също така ще може да се направи точна и правилна статистика за това кои са хора избрали даденото управление, без да се нарушава анонимостта на вота. Логично е президента да говори за това на фона последна криза при местни избори , където трябва да си много заблуден , че почти на всякъде изборите бяха масово купени... И не мисля "Само БСП и ДПС" го уважават - той се опитва да говори от името на почти всички граждани , което е изцяло в негова полза...
Aнонимен
на 17.01.2020 г.
+4
 
 
Айде да спре с това машинно гласуване щото му се изтърка плочата. То е ясно кой го уважава.Само БСП и ДПС.Това са му и избирателите. Червени глисти и резняци.
+3
 
 
Няма машинно гласуване в Европа, в цяла Европа, не само в ЕС. Страните, в които го имаше, като Германия, Холандия и Ирландия, го премахнаха.Някой задава ли си въпроса защо другаря президент толкова много напира за това машинно гласуване???Ако се мисли трезво или е взел пари от този който ще внася и поддържа машините ,или другарите ще манипулират вота....а може и двете!
+3
 
 
И това го казва другаря президент .....а вие другарю за три години колко пъти бяхте в Парламента?Точно три.....това е манталитета на комуниста ,прехвърля собствената си вина върху другите!В колко държави в Европа има машинно гласуване?Тук не е Венецуела и вие другарю няма как да станете мадуро!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: