Румен Радев пред "Файненшъл Таймс": Никога не съм бил в Москва

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:36 / 29.12.2016
1994
"Никога не съм бил в Москва", натъртва пред "Файненшъл Таймс", цитиран от "24 часа", новоизбраният български президент Румен Радев. Той е разговарял с представител на вестника в София на "гладък английски". Материалът от срещата е озаглавен "Радев се опитва да успокои страховете, че е прекалено близък до Кремъл". 

В него се казва, че тези страхове са се пробудили от предизборната му реторика. България винаги ще работи с партньорите си ЕС и НАТО, декларира Радев пред Керън Хоуп в София.

"Искам България да бъде реален член на НАТО, с реални възможности и да бъде лоялен и предвидим партньор", подчертава генералът от резерва. 

"Освен това г-н Радев настоява, че "никога, ама никога" не е бил в Москва", пише авторката. В същото време обаче бившият шеф на ВВС настоявал твърдо, че трябва да се запушат пробойните между алианса и Русия - "позиция, която "вървеше" пред българите в предизборната му кампания, но която може да е в противоречие с нарастващата загриженост в Европа от подривната дейност на Русия към Запада", пише "Файненшъл Таймс". 

Според Радев е необходимо сътрудничество между Русия и НАТО срещу общите заплахи - тероризмът и ислямският фундаментализъм. Ако не намалим противопоставянето, не можем да си изправим ефективно срещу тези глобални заплахи, казва Радев. 

Авторката подчертава, че той говори гладко английски. Като отхвърля със смях твърдението, че е ориентиран към Русия, Радев казва, че първите му посещения зад граница ще са в Брюксел и Букурещ, а не в Москва. 

България ще си остане проевропейска, но ние не одобряваме Европа на две скорости, казва още Радев. Като президент той смята да започне персонална кампания за справяне с хроничните проблеми на България като черпи опит от успеха на Румъния във вкарването в затвора на корумпирани политици и връщане на откраднати еврофондове. 

"Искам, както правех, когато разработвах тренировъчен модел за военно-въздушните ни сили, да изуча, анализирам и развия най-добрите решения, казва Радев и обещава да проучи не само румънския опит, но и на други държави".

Виж коментарите (0)

Още по темата (233):
29.07.2017 Бойко Борисов във Варна: Загубихме президентските избори, защото не искахме да ги спечелим!
18.02.2017 Експерт по сигурността: Ще превърнат Радев в парцалена кукла
25.01.2017 Румен Радев изпрати писмо до Доналд Тръмп
23.01.2017 Румен Радев подписа първите си укази като държавен глава
19.01.2017 Местан разкритикува Радев, че поздравил патриарха, но не и мюфтията
19.01.2017 Ето я първата реч на новия български президент
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).