Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев през 2012 г.: F-16 не е самоцел
Автор: Екип Varna24.bg 16:03 / 12.01.2019Коментари (9)2132
©
Президентът Румен Радев всъщност одобрява изтребителите F-16 и при сравнение с Грипен признава, че те са по-оптимален вариант за българската армия. Това се случва в интервю за Евгени Генов от вестник “Преса" от 2012-а. Години преди да стане президент и да фаворизира шведските машини, тогавашният заместник-командир на ВВС казва следното:

В ценовите предложения на "Грипен" и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване. Пакетът на Ф-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения, припомня topnovini.bg. 

Подтикнат от Евгени Генов, Румен Радев коментира и твърдението на депутати, че предложените по онова време машини са “летящ скрап":

"Наши експерти се запознаха отблизо с тези самолети. Всички са в перфектно техническо състояние. Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял и срещу които съм изпълнявал десетки боеве с МиГ-29. Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско са впечатляващи. На всеки три години самолетът се модернизира, като разходите се споделят от петте европейски държави, в които е на въоръжение: Холандия, Белгия, Норвегия, Дания и Португалия". 

Най-интересната част от интервюто обаче е тази, в която Румен Радев директно заявява, че подръжката на F 16 е далеч по-рентабилна от тази на Грипен. Ето точните думи на настоящия президент, казани през 2012-а пред вестник “ПРЕСА":

Как ще поддържаме западни самолети?

Най-лесният начин е да възприемем предлаганата от “Грипен" и “Еврофайтър" концепция за поддръжка на две нива: дават ни минимално необходимо оборудване, свиваме драстично инженерно-техническия състав, който преминава ускорено обучение и отговаря само за ежедневното обслужване на самолетите на старта и снемане и монтаж на агрегати. Според тази концепция всички висококвалифицирани дейности по дефектация и ремонти се извършват от фирмата производител чрез куриерска служба. Периодично там се изпращат и самолетите за инспекции с престой от два до шест месеца. Системата работи гарантирано, но гълта много пари.

Докато от Ф-16 предлагат концепция за поддръжка на три нива: предоставят ни модерно оборудване и лаборатории, усъвършенстваме инфраструктурата, запазваме инженерно-техническия състав и инвестираме в неговото обучение. Самолетите никога не напускат България, всички инспекции и техническото им обслужване и поддръжка се изпълняват от български военни специалисти. Разходите за цялостна годишна издръжка на този “свръхсъстав", сравнен спрямо необходимия за “Грипен" и “Еврофайтър", са около 2 млн. лв., но той спестява десетки милиони в сравнение с поддръжката на две нива.

Като цяло, по време на интервюто Радев дипломатично отчита качествата на Грипен, но дава ясно да се разбере, че значително по-добрият избор са изтребителите F-16. Какво го е накарало да промени позицията си след като застава на президентския пост - не става ясно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.01.2019 г.
-1
 
 
Шапката не нищо повече от селски калпак -това е положението .
Aнонимен
на 13.01.2019 г.
0
 
 
Оказва се, че президента ни е елементарен опортюнист.
-1
 
 
Един примитивен глупак ,често забравя какво е казал.2002 г. е мислил ,като летец.Храненик в американска академия и е летял на F-16(не сам разбира се),натовския генерал. По късно обаче вече не е летец ,а бюрюкрат с апетит.Тук вече го боли фара преценката на летец ако падат пари да лобира за друг...
Aнонимен
на 12.01.2019 г.
0
 
 
КАКВО МОЖЕ ДА МОТИВИРА ЧОВЕК ДА СИ ПРОМЕНИ МНЕНИЕТО.ЕСТЕСТВЕНО ПАРИ МНОООГО ПАРИ.
-1
 
 
Какво ни занимавате с този клепар- много ясно, че ще промени позицията си, защото ще ядоаса началника- генерал Решетников.
-1
 
 
какво го е накарало да промени позицията си ..... финикийските знаци естествено :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: