Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев в Брюксел: Енергийната криза подлага на изпитание европейската икономическа и социална стабилност
Автор: Екип Varna24.bg 19:18 / 20.10.2022Коментари (0)592
©
Енергийната криза подлага на изпитание конкурентоспособността, индустриалната база, икономическата и социална стабилност и ако не бъде овладяна, ще застраши и политическата сигурност в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет, който се провежда на 20 и 21 октомври в белгийската столица. Войната в Украйна и последиците от енергийната и икономическата криза за Европа са във фокуса на двудневната среща на държавните и правителствени ръководители.

ЕС ще търси намаляване на цената на природния газ чрез нови инструменти и механизми за съвместни доставки, референтен механизъм за ценообразуване на втечнения газ и динамичен таван на цените, посочи президентът. България е предложила съвместното използване на газопреносната инфраструктура на държавите членки за допълнителни доставки на газ към Европа, с което да се увеличат както количествата, така и сигурността на преноса на енергийни ресурси, стана ясно от думите на Румен Радев. Най-важната мярка, по думите на президента, е осигуряването на достатъчно много и надеждни източници на доставки, така че да има конкуренция и спад в цените.

В отговор на въпрос дали предстои да бъде изпратена нова хуманитарна помощ за Украйна, държавният глава посочи, че страната е заплашена от хуманитарна криза в резултат на ударите по нейните електроцентрали и електропреносна мрежа и ЕС ще направи всичко възможно да й помогне, за да преодолее предстоящата зима. Вече е регистриран и нов ръст на бежанците от Украйна към България след тези атаки и президентът призова помощите, които се отпускат от ЕС за подпомагане на държавите, които приемат бежанци, да бъдат преразгледани и като количество, и като механизъм за отпускане.

Запитан защо България, подобно на Словакия, не изпрати своя зенитно-ракетен комплекс С-300 в Украйна и не получи в замяна система Patriot, държавният глава напомни, че Словакия не е получавала такава

противовъздушна система, а на нейна територия са разположени две формирования от Германия и Нидерландия, с немски и нидерландски военнослужещи. Словакия няма нищо общо с тези формирования, освен да ги включи в своята обща интегрирана система за противовъздушна отбрана. "Словакия тепърва ще трябва да си доставя системи Patriot, да направи своите поръчки, своите схеми за плащания, някой ден да си го плати и това ще стане след доста време“, посочи още президентът Румен Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: