Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на акад. Денков

Автор: Рени Томович
Коментари (0)
11:06 / 03.01.2023
896
Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател акад. Николай Денков на втората по големина парламентарна група в Народното събрание – тази на "Продължаваме промяната“, предаде репортер на Sofia24.bg.

На церемонията присъстваха и съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев.

"Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на Новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, за повече диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политическите сили, така че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на министерски съвет. Желая Ви успех", заяви президента Румен Радев при връчването на втория мандат. 

"Приемам от името на политическа формация "Продължаваме Промяната" този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това, ние сме убедени, че трябва да направим, всичко, което е необходимо за да съставим правителство през настоящия период", каза академик Николай Денков, приемайки втория мандат.  

"Използвахме празничните дни за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 година, ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата във хората, че политиците работят за тях"

В обсъждането на тези цели се включиха 3 политически формации: "Демократична България", БСП и "Български възход", съобщи академик Денков. 

Мандатът бе бъде предаден на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - тази на "Продължаваме промяната“. 

От партията обявиха, че кандидатът им за премиер е академик Николай Денков. На 23 декември "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация, която се очаква парламентът да гласува в началото на януари.

Ако от "Продължаваме Промяната" не успеят да осъществят втория мандат или той не бъде гласуван в парламента, президентът трябва да връчи третия мандат на партия по избор.


Виж коментарите (0)

Още по темата (868):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).