Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румъния влиза в Шенген без България?
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 29.03.2023Коментари (8)3277
©
Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел обяви в Букурещ, че решението за приемане на Румъния в Шенген ще се вземе "възможно най-скоро“ и това може да стане още през 2023 г.

След среща с президента на страната Клаус Йоханис в двореца Котрочени Мишел подчерта: "ЕС ще бъде по-защитен с Румъния и България в шенгенската зона. Също така е абсолютно ясно, че Румъния изпълнява всички критерии и ние трябва да вземем политическо решение възможно най-скоро. Аз ще направя всичко възможно това да се случи през 2023 г., защото разбирам много добре разочарованието на гражданите“, съобщи Аджерпрес.

Твърда подкрепа

"Днес отново обсъдихме Шенгенското пространство и значението на ефективното управление на външните граници на ЕС. Бих искал да повторя, че напълно подкрепям усилията на Румъния да стане пълноправен член на Шенген. Радвам се да видя, че пилотният проект за контрол на външните граници на ЕС стартира успешно по-рано този месец“, продължи да сипе похвали Шарл Мишел. И завърши: "Можете да разчитате на мен“.

Румънският президент от своя страна уточни, че не е коментирана точна дата - например юни или октомври, но че процесът може да завърши през тази година, което е и целта на Букурещ.

Шамар

"Желаем това и на България, най-добре за нас е да бъдем приети заедно в Шенген, защото това е въпрос, който засяга целия Европейски съюз. Шенген е емблемата на съюза. Става въпрос за свободата на движение на европейските граждани и факта, че гласуването на 8 декември миналата година не бе успешно, е шамар за Европейския съюз“, заяви Клаус Йоханис след срещата с Шарл Мишел.

През декември 2022 г.  Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа “за" и два “против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

Тогава отрицателната новина бе посрещната с голямо разочарование от управляващите у нас, според които сме изпълнили всички необходими условия за приемане в зоната без граничен контрол на съюза.

Основна пречка за влизането на България бе позицията на Нидерландия, която нямаше нищо против влизането в Шенген на Румъния и Хърватия, но категорично се обяви против София заради опасения за върховенството за закона и неефективната борба с корупцията.

Все още в пакет

България и Румъния обаче вървят все още пакетно за бъдещото членство в Шенгенското пространство, докато Хърватия вече се присъедини и граничният контрол отпадна.

От началото на тази година обаче Румъния полага много усилия, за да убеди едностранно европейските си партньори, че е постигнала устойчив напредък и е напълно готова да стане част от безвизовото европейско пространство.

Австрийският президент Александър ван дер Белен подкрепи "пакетния принцип“, като заяви, че Румъния и България са готови да се присъединят към Шенгенското споразумение.

През декември 2022 г. Австрия заедно с Нидерландия и Швеция бе против приемането на България.

А в края на февруари т.г.  румънски евродепутат заведе дело срещу ЕС в Европейския съд заради несправедливия според него отказ от 8 декември м.г. страната му да се присъедини към Шенген.



Още по темата: общо новини по темата: 490
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/82 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Който милее за евото да ходи там където е. Тук е България много си е добре и на много хора така им харесва. За къв уй ми е притрябвало скапаното евро.
-1
 
 
Техния президент се казва Йоханес. Не Радев. И от години са по близо до Брюксел отколкото до Кремъл. От там и разликата в стандарта и заплатите. Но тук тъпите русофилски олигофрени не го вдянаха. 1998/99 висяха и просеха под бг автобуси и вагони. Бяха много по зле от нас. Обаче осъзнаха ,какво трябва да направят щото гледаха от Балтийците ,Поляците ,Чехите и ще ги стигнат. А ние ще сме на дъното с олигофрена Орбан. Щото и унгарците преди него бяха Запада на Източна Европа ,а днес ходят да работят в Румъния!
0
 
 
Това сигурно ще им е подарък за ареста на българските рибуловни кораби.
0
 
 
От България с проруски президент и голям брой русофилски партии като и некадърно управление на комунистически отрочета, какво да се очаква !!!
-1
 
 
нормално те си нямат подмяната и такъв Резидент като наш Мунчо.Румънците ще вървят напред ,ние ще обясняваме защо така все затъваме.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: