Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румънските медии: Политически скандал в България заради данъка върху руския газ
Автор: Петя Кузева 08:33 / 27.10.2023Коментари (0)689
©
"Политически скандал в България заради данъка върху руския газ. Министър: Президентът, защитник на Газпром срещу националните интереси", е заглавието на началната страница на Digi24.ro, видя "Фокус"

"Налагането на данък върху руския газ, преминаващ през България, предизвика политически конфликт в София между правителството и президента Румен Радев", отбелязва G4Media.ro.

Българският държавен глава сезира Конституционния съд относно разпоредбите на Закона за контрол върху прилагането на ограничителни мерки, предвид действията на Русия, които дестабилизират ситуацията в Украйна, която налага "енергийни такси" върху вноса на руски природен газ в България, както и по транспортирането им за Европа през територията на България.

Президентът заявява, че са нарушени редица разпоредби от българската конституция. Спорните текстове са несъвместими с принципа за законосъобразност на данъците и таксите, тъй като първоначално не е ясна правната същност на нововъведената "вноска" и дали тя е данък, такса или мито, казват от президентството.

Според държавния глава са били нарушени и принципите за гарантиране на правото на собственост и свободната стопанска инициатива. Радев смята още, че законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и принципа на правовата държава.

Президентът на България веднага получи отговор от министъра на финансите. 

Националният интерес е интересът на Република България, а не на Руската федерация или на "Газпром". Така финансовият министър Асен Василев коментира подадената от президента Радев жалба в Конституционния съд срещу новите данъци, които правителството въведе за преноса на руски природен газ. "С това действие президентът Румен Радев се самоопредели като защитник на Газпром, в разрез с българския национален интерес. Това е срам за президентската институция“, каза на брифинг Асен Василев

Такса за транзитно преминаване на руски газ през територията на България България въведе данък върху руския природен газ, преминаващ транзитно през нейна територия, което накара търговците да се чудят дали решението на властите в София няма да предизвика спор с Москва, в контекста на и без това нестабилния газов пазар.

Според нов закон, който беше публикуван в средата на октомври в Държавен вестник и влязъл в сила веднага, се въвежда такса от 20 лв. (10,76 долара) за всеки мегаватчас газ, идващ от Русия. Това се равнява на приблизително 20% от референтната цена на природния газ на борсата в Амстердам, пише Bloomberg. 

Въпреки че България не внася газ от Русия за собствените си нужди, това е важен маршрут за газа, който Русия все още изпраща по тръбопроводи към Европа след масовите съкращения през 2022 г. Почти половината от природния газ, доставян от Русия по тръбопроводи, влиза в България от Турция чрез тръбопровода Турски поток, за да бъде доставен по-нататък до Унгария, Сърбия и други части на Южна Европа. 

Руската група "Газпром" не коментира решението на властите в София, но унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, чиято страна се възползва от голяма част от руския природен газ, преминаващ през България, разкритикува решението като "неприемливо". 

"За държава-членка на Европейския съюз да заплашва доставките на газ на друга държава-членка е против европейската солидарност, правила и е неприемливо", каза Сиярто по време на посещение в Москва през октомври, където присъства на енергийна конференция. Нормативният акт има за цел да приложи санкциите, наложени на Русия от Европейския съюз в отговор на нахлуването в Украйна. Сред целите на закона са "справедливо облагане на печалбите, реализирани на територията на държавата и увеличаване на приходите в бюджета", смятат народните представители, разработили нормативния акт.



Още по темата: общо новини по темата: 260
03.04.2024 »
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: