Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румяна Коларова: Баналната констатация в България е неспособността да формират правителство
Автор: Йоланда Пелова 20:41 / 05.04.2023Коментари (0)924
©
Проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел.ред. интервюто е проведено на 04.04.2023 г.)

Проф. Румяна Коларова – председател на Българската асоциация за политически науки е мой гост. Здравейте, професоре.  

Здравейте.  

Според вас какво беше постигнато с петите поред избори в рамките на две години? Според президента днес най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Това заяви той днес. А според вас?  

Е, ние пет поредни пъти имахме парламент. И пет поредни пъти парламентът така да кажем беше неефективен при излъчване на управляващо, на кабинет, на изпълнителна власт. Като разбира се единият път все пак изпълнителна власт беше излъчване, но тя самата се оказа недостатъчно ефективна. Но бих казала че това ще бъде петият опит, който българските политици ще направят в рамките на две години. Това е ясно, че ще направят опит за успешно формиране на парламентарно мнозинство, на управление. Надявам се всички да сме убедени. 

Президентът днес също даде знак, че няма да бави процедурите за свикване на Народно събрание и призова партиите да не чакат, да започнат диалог помежду си още от сега. Смятате ли, че фаворитите ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ ще започнат този диалог?  

Това е не само практика, това е дори в някой държави традиция. Ето например в Холандия на следващия ден след изборите в парламента се събират, още парламентът не е конституиран, още не действа, но в сградата на парламента се събират лидерите на партиите, които са успели да влязат в парламента. И съответно се обсъжда, първата стъпка, която се прави, е обсъжда се кой с кого може евентуално да води разговори, кой с кого може да мисли за управление. А обикновено там, в Холандия, има една, тя не е една партия, но една група парти или един род партии, които още на този първи ден става ясно, че никой не иска с тях да управлява, и по някакъв начин те биват остракирани – това са радикалните националисти, с друг дум типа "Възраждане“. А в българския парламент, сега без това да е ритуал, без да се е провела такъв вид среща, ние знаем още от сега, че има една партията, която няма да участва в управлението, и това е "Възраждане“.  

Днес стана ясно, че политическите партии се събраха на заседания и ГЕРБ са обсъдили вече ходовете за съставяне на правителство, и коалицията ПП-ДБ посочиха, че ще стигнат до общо решение за следващи действия след обсъждания на ръководните им органи днес. Но победителите се въздържат от изявления до този момент, знаете. БСП преди малко коментира изборите. Как вие коментирате действията на партиите след изборите, мълчанието на едните и коментарите на другите?  

Със сигурност те са много, тези големите, от които наистина нещо зависи, защото реакцията на "Възраждане“ още от първата минута, мисля че такава реакция имаше и след предишни избори. Просто така да кажа: сдържаността на партиите да не се появат в медиите веднага, преди да ясно, веднага след приключване на изборния ден, преди да са ясни реално резултатите, Костадин Костадинов използва като идеална възможност той да се появи не само в пълното си присъствие, но тези от нашите слушатели, които са гледали неговите изяви, виждат, че той наистина гледа на това като един вид безплатна реклама. А що се отнася до нежеланието на останалите партии, бих казала, че има два различни типа реакции. Единият тип реакции като на ГЕРБ, които се държат много предпазливо пред медиите, докато мисля, че "Продължаваме промяната“ бяха готови да имат медийна изява, спомняте си в изборната нощ, и в някаква степен резултатът беше много неочакван за тях. Не мога да коментирам в детайли защо, очевадно дали подведени от някакви прогнози, непубликувани в медиите, или подведени от нещо. Това е да действаш по аналогия – нещо, което аз, това е първото нещо, което аз предупреждавам моите студенти, и по принцип с колегите знаем, че е изключително важно да го имаме в предвид – действие по аналогия е ако два пъти нещо се е случило, да си мислиш, че ще  случи трети път.  

А всъщност бих казала, че в политиката обратите са възможни, и разбира се, как да кажа, очакването че ще получиш 5% повече от това, което социолозите предвиждат, е доста голяма наивност или действие по аналогия.  

Проф. Коларова, очаквате ли политиците образно казано да върнат своя импулс и да формират работещо правителство?  

Аз разбира се винаги съм го очаквала, защото е нормалната реакция на политиците. Тук искам нещо друго да подчертая, че желанието да формираш управление не е толкова важно за политиците, то е много по-важно за самите избиратели, за гражданите, защото това е смисълът да гласуваш. И до голяма степен именно показвайки неспособността да формират правителство, това вече е банална констатация в България, по този начин политиците отказват избирателите да гласуват. Значи това е нещо, което най-силно обезкуражава, защото ако имаше група избиратели, особено си спомняте след протестите през 2020 години, които бяха готови да отидат втори път на избори, нали, по принцип това е ясно, че имаше такива големи групи избиратели, все пак също така трябва да кажем, че най-големият отлив на избиратели от април за 2021 година е именно след първите избори. Ние тогава имаме близо мисля, че са дори са към 8% отлив на избиратели. Така че първият неуспешен опит, който политиците не възприемат толкова драматично, бих казала, че се отразил много по-драматично на избирателите. Е, тука в някакво отношение може да спорим дали това е заради нежеланието на мнозинството да формира правителство или заради въвеждането на машинния вот, вие знаете, че той също имаше този ефект. Но искам да кажа, че това обезсмисля усилията на избирателите, неспособността на политиците да предложат едно устойчиво управление. В края на краищата затова се ходи на избори. И от тази гледна точка си мисля, че в този случай вече, когато говорим за пет пореден опит, санкциите или негативната реакция на избирателите ще бъде много по-силна. Също така искам да припомня начина, по който избирателите наказаха "Има такъв народ“, с нежеланието им през юли а 2021 година да формират правителство.  

Но пък сега се върнаха на политическата сцена чисто сами. 

Гласуването за "Има такъв народ“ е наказателен вот спрямо "Продължаваме промяната“. И искам да подчертая, че това са, както и самите социолози отбелязаха, тези гласове, 1/3  от гласовете, които ги върнаха обратно, са гласовете, които са били дадени преди това за "Продължаваме промяната“ на предишните избори. С други думи там има един резервоар от гласове, който се прелива взаимно между тези партии, особено между "Продължаваме промяната“ и "Има такъв народ“. Всички знаем, ноември 2021 година, че беше период, когато огромна част от избирателите на "Има такъв народ“ преминаха към "Продължаваме промяната“. Така че там този обмен на избиратели е напълно резонен, той е естествен.   

Проф. Коларова, и един последен въпрос, за да кажем нещо и за останалите партии. За БСП, те преди малко дадоха пресконференция с коментар за изборите. Същото нещо може би се наблюдаваше и там: БСП, "Левицата“ с гласовете, говоря за отлива на гласове. Но Корнелия Нинова заяви категорично, че планът за убийството на БСП се е провалил, и че Радев е играл с "Левицата“също така срещу тях, но се е провалил.  

Аз не знам кой е по-виновен за сегашното състояние на БСП: тези, които напусната БСП, или тези, които останаха в БСП. Истината е, че състоянието на БСП в никакъв случай не е по-добро днес отколкото е било преди една година. А пък преди една година, разбира се триумфално БСП влизаше във властта и т.н., очакваха се някакви, да го кажем така, големи позитиви не толкова за избирателите, колкото и за самата партия. А виждате, че състоянието й е същото. От тази гледна точка разбира се, че е безкрайно трудно да унищожиш до нула, значи да извадиш от парламента партия, която е била структуроопределяща 30 години в България. Защото всички знаем, че ролята на БСП беше да определя модела на междупартийна конкуренция. Тя не само беше една от двете големи партии, но тя задаваше модела на партийната система. И от тази гледна точка мисля, че състоянието, в което в момента е БСП, не само че не е за завиждане, то не е нещо, което трябва да бъде отбелязано като предимство. Аз мисля, че това е един сериозен, сериозен проблем, и никой не може да се хвали с него. Никой не може да отбелязва това като някакъв вид постижение, като някакъв вид успех.  

Другото нещо, което искам да кажа, ако Корнелия Нинова гледа на Румен Радев като на човек, който е чужд на БСП, а то в никакъв случай не може да гледа на хората, които формират "Левицата“ като на хора, които са чужди не БСП. Те имат претенциите, те могат да кажат че са БСП точно толкова, колкото тя. Дори някои от тях са, да го кажем така, по-силно свързани с партията, генетично ли да го кажем, автобиографично ли да го кажем, идеологически ли, по идеи. Така че там да се биеш в гърдите и да кажеш: "Ето, аз съм БСП и аз съм оцеляла, а те видите ли ги отвънка, са моите врагове и моите убийци“,  просто не е редно.



Още по темата: общо новини по темата: 667
28.06.2023 »
24.06.2023 »
02.06.2023 »
29.05.2023 »
17.05.2023 »
13.05.2023 »
предишна страница [ 1/112 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: