Русенец с брутален разказ за ужаса на войната и главорезите от Ислямска държава

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
15:17 / 18.01.2019
3914
41-годишен русенец, участник в мисия в Сирия, се завърна благополучно у дома след 40 дни в иракски затвор. Димитър Петков е бил заловен на границата със Сирия, където се е изправил очи в очи срещу терористите от Ислямска държава. Димитър Петков се записва доброволно в редиците на Кюрдските отряди за защита на населението и помага на Сирия да освободи териториите си,окупираните от Ислямска държава. Преминава през сериозно военно и тактическо обучение заедно с бойци от САЩ, Италия, Франция, Ирландия, Китай и Южна Корея.

Димитър Петков: "4 човека заминахме за фронта тогава, операцията беше съвместна с Британските специални части, Ес Де Еф също. Просто избутвахме ДАЕШ надолу към Хаджин".

Следват още няколко подобни операции, в които Димитър сменя снайпер с "Калашников", а по-късно и с лека картечница. При една от тях обаче загива техният командир и близо 40 от чуждестранните бойци на Кюрдските отряди. Затова взимат решение да се върнат обратно, но са заловени след като преминават в Ирак. Така Димитър попада в затвора в Ербил, като дели килия с кюрди и с последователи на "Ислямска държава", а условията са повече от потресаващи.

Димитър Петков: "Условията бяха тежки. В килията бяхме около 130-140 човека, нямаше пространство никакво. Може би, всеки един от нас разполагаше с, да речем, 50 квадратни сантиметра. Просто стоиш свит, сгънат на топка... Не се страхувах за живота си, просто за свободата си. /8:30/ Ставаха сбивания всеки ден - между кюрди, между араби."

За краткото време, прекарано в затвора с поддръжниците на "Ислямска държава" Димитър се убеждава, че терористичната групировка няма да бъде победена лесно.

Димитър Петков: "Те са рязали глави и са измъчвали хора... Те ще продължат да воюват, само че под друго име. Дори повечето от тях казаха, че като ги пуснат тръгват за Европа."

Този браузър не поддържа видео елемента.



Източник: БНТ

Виж коментарите (4)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).