Русинова: Няма европрограма за заселване на бежанци в обезлюдени райони

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 28.09.2016
2564
Тази година за първи път имаме доста по-благоприятни условия на пазара на труда. През август и септември има 1,3% спад на безработицата спрямо юли. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. 

Няколко атрактивни програми ще могат да поемат част от хората, които се освобождават от туристическия сектор. Едната възможност е наемане през бюрата по труда, друга възможност е фирмите да кандидатстват през работодателски организации. За тази схема сме отделили 30 млн. лв., тя е насочена предимно към сектора на услугите. Идеята е около 10 000 човека да минат през гъвкава форма на заетост - през зимата да минат курсове на квалификация, през следващото лято да бъдат активно заети и през следващата есен да си довършат обучението.

За момента и действащите програми, свързани със заявки от работодатели за свободни работни места, ще подпомогнат около 23 000 човека, заяви Русинова. Друга новост - Законът за трудова миграция, е дълго очаквана стъпка от туристическия сектор, тъй като той ще даде по-ясна процедура за наемане на сезонни работници от трети страни. 

Надявам се, че чрез облекчените разрешителни за първи път ще позволим вътрешнокорпоративните трансфери, посочи социалният министър. 

Няма европейска програма за заселване на бежанци в обезлюдени райони. Това е поредната лъжа, поредната предизборна манипулация на г-жа Нинова. Нашата система е подготвена в случай на придобиване на правата на бежанец, да подпомогне интеграцията на съответните хора, тъй като по този начин те придобиват същите права като всеки български гражданин, но европейска програма за заселване на бежанци няма, подчерта Русинова. 

По думите й има нужда от по-осезаема намеса на държавата по проблемите на осиновяването. Стартирахме информационна седмица, тъй като и осиновителите, и осиновените деца все още живеят със стигма в България. Предлагаме промяна в Социалния кодекс, с която осиновелите да се ползват с повече социални услуги. Предвиждаме регламентиране на правото на отпуск за бащите осиновители с промени в Кодекса на труда, каза още министърът на труда и социалната политика.

Виж коментарите (0)

Още по темата (832):
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаската болница
11.10.2022 Бургаският съд отчита увеличение на делата за трафик на мигранти
26.09.2022 Синът на Софи Маринова загази сериозно
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика катастрофа в Казанлък, има пострадали
Калин Стоянов: Зарадвахме отново децата от Националната благотвор...
Управителят на НЗОК Момчил Мавров ще съди Лена Бориславова
Бивш енергиен министър за "Боташ": Обвинявам депутатите в лъжа, м...
Проф. Чорбанов: Ваксината срещу коклюш, която се поставяше до 201...
Устойчив туристически сезон по Северното Черноморие очаква служеб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).