Русия: Писмеността дойде при нас от македонска земя. Джамбазки: Засрамете сe, позорна фалшификация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
09:49 / 25.05.2021
1749
Днес (б.р. - вчера) в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи. Това написаха като поздрав в "Туитър" към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин.

"Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник", пише още в приветствието.

Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции - от благодарност към "братския руски народ", през нападки към Москва до обидни коментари за българите.

Остра позиция зае и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който определи твърденията като лъжа.

"Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. "Македонската" азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се", написа Джамбазки в отговор на публикацията на руското посолство в Северна Македония.

През 2017 г. руският държавен глава зае същата позиция. Тогава Путин беше заявил по време на срещата си с тогавашния македонски президент Георги Иванов в Москва, че славянската писменост идва в Русия от македонската земя.

На страницата на руските дипломати в "Туитър" последва и втора публикация: "Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя, се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония".

Темата за произхода на славянската писменост беше коментирана по време на заседанията на Съвместната комисия между България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.

Виж коментарите (7)

Още по темата (857):
27.04.2024 Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат в своеобразно менгеме, ако в РСМ се стигне до тяхно управление
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
Още новини от Национални новини:
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...
Цената на природния газ през май: КЕВР очаква понижение с около 5...
Увеличиха заплатите на тези служители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).