Русия може да си прибере паметници от България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (22)
20:14 / 05.02.2024
1090
Русия може да обмисли варианта да премести съветски паметници от България на своя територия. Това заяви в интервю за телевизия RTVI руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

"Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се", каза Митрофанова в отговор на въпрос дали руското външно министерство допуска, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България.

Тя говори за ситуацията около паметника на съветския войник "Альоша" в българския град Пловдив.

"Двама депутати от проевропейската партия (Демократи за силна България) се обявиха за премахване на паметника на Альоша. Това предложение не получи подкрепа нито в общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитят този паметник. Затова сега кметът като че ли каза: "Ами да пресметнем колко ще струва един референдум за събарянето на този паметник и колко ще струва и доколко по принцип е технически възможно събарянето на този паметник. Положението с премахването на паметника на  Альоша засега е висящо“, обясни Митрофанова.

Plovdiv24.bg припомня, че общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на “Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската армия “Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година.

В доводите за предложението им се изтъква, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото  национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Аргументирайки своето предложение, съветниците заявяват, че премахването на паметника “Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Виж коментарите (22)

Още по темата (17):
27.02.2024 Николай Бареков пусна фалшива новина
31.01.2024 Русия: България бе наша приятелска страна, а сега планира да премахне
Альоша
29.01.2024 Атанас Атанасов отговори на Русия за Альоша: Премахването му е ценностна борба за истината
18.01.2024 "Альоша е нашият Христос" - богохулство, казващо всичко за идолопоклонничеството
17.01.2024 Общински съветник от Пловдив за "Альоша": Паметникът е поставен назидателно
03.12.2023 Заради "саботаж" на демонтажа на Альоша опитаха да отстранят Илия Зимбюлев като председател на БЗНС
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).