Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рууд Добер от AstraZeneca: България ще бъде една от първите, които ще получат ваксина
Автор: Екип Varna24.bg 22:33 / 27.11.2020Коментари (0)1985
©
В последните дни изведнъж заваляха новини за ваксини. Първо, BionTech и Pfeizer обявиха ваксина с 95% защита, последва американската Moderna. Често се чуват подобни съобщения от Русия и Китай. А тази седмица университетът Оксфорд и AstraZeneca изнесоха данни за своята.

На какъв етап са разработките на Оксфордската ваксина, къде е България на картата за ваксинации и близо ли е победата над Covid-19 - на тези и още въпроси отговори Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca, в специално интервю за "Панорама".

Бойко Василев: Къде се класира Вашата ваксина в състезанието? Другите обявиха 95% защита, а Вие - 70%. Други обявиха резултати преди Вас.

Рууд Добер, вицепрезидент на AstraZeneca: Преди всичко, не гледаме на това като на състезание помежду ни. Всички се борим срещу един общ враг и той е вирусът. Радваме се, че много компании положиха тези огромни усилия да разработят, надяваме се, ефективни ваксини. Къде сме ние? Изключително сме удовлетворени от резултатите, които оповестихме по-рано тази седмица. Ефикасността ни може да стигне до 90% в зависимост от схемата на дозиране, което е страхотно постижение. Много добър резултат! Установихме различия в някои от изследваните групи доброволци и в момента ги анализираме. При нито един от доброволците, на които бе приложена ваксината, не се наблюдава нито едно тежко заболяване от Covid-19, нито една хоспитализация и нито един смъртен случай от Covid-19. Като цяло, страхотни резултати! Сега ще обсъдим данните с регулаторните органи в Европа, в Обединеното кралство и с Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ.

 Вие хубаво се гордеете, че успяхте да направите ваксина за 10 месеца. Но тази невероятна скорост не е ли за сметка на безопасността?

Чудесен въпрос. Подобно на други иновативни компании, за нас безопасността на пациентите и доброволците е приоритет номер едно. Можете да си представите как при тази изключително бърза разработка следим под лупа всеки ефект, засягащ безопасността. Добрата новина е, че в данните, които представихме, не виждаме разлика в профила на безопасност между ваксинираната и неваксинираната група. Да, ще имате малко болка в ръката след ваксинацията. Да, може да вдигнете малко температура. Но временно! Така че до момента, въз основа на наличните данни, сме изключително удовлетворени от профила на безопасност. Въпреки това, и ние, и регулаторите, ще продължим да следим безопасността на ваксината ни. Не само сега, а и когато стигне до отделните държави.

 Но мнозина се опасяват, че достъпът до ваксини ще ни раздели на имащи и нямащи. Че компаниите ще се разберат със силните и богатите да спасят първо тях. Вие готови ли сте да доставяте до по-бедните, по-слабо развитите, по-малко влиятелните?

Още един страхотен въпрос и много Ви благодаря, че повдигате тази гореща тема. AstraZeneca е много горда, че още в началото обявихме, че заради тази епидемия ще предоставим ваксината, без да реализираме печалба. Това, от една страна. От друга – равният достъп за нас е абсолютен топ приоритет. Независимо къде по света живееш – в САЩ, в Европа или в развиващите се страни – ние ще направим всичко да предоставим ваксина за всеки, горе-долу по едно и също време. Ще говоря в числа: усилваме веригата на доставки, така че през 2021 да осигурим стотици милиони дози. Не само в Европа, не само в САЩ, а по цял свят. Имаме различни вериги на доставки в САЩ, Обединеното кралство, Европа, Индия, Япония, Русия, с цел гарантиране гладко производство. И сме изключително горди, че можем да предоставим ваксината в целия свят.

Можете ли да кажете къде е България на тази карта?

 България е на много добро място. Тя е част от общия договор на Европейския съюз за осигуряване на ваксини. Тоест, на базата на населението на всяка държава, в момента, в който регулаторните агенции оценят ваксината като безопасна и ефективна и можем да доставим дозите, България, заедно с другите европейски страни, ще бъде една от първите, които ще получат достъп.

Науката винаги напредва във времена на опасност. Тези усилия значат ли нещо повече? Ще донесат ли повече печалби за човечеството, които надхвърлят две инжекции срещу Covid-19?

Не съм сигурен дали "печалби" е точната дума. Твърдо вярвам, че Covid-19 ни научи на много. Виждаме нови, различни начини на работа. Виждаме и различни начини за осигуряване на здравеопазване за пациентите в бъдеще. Вижте как се ускори дигитализацията. В миналото, бе използвана главно в други индустрии. Доста лекари гледаха с неохота на дистанционното наблюдение на пациенти и телемедицината. Covid-19 ни научи, че има и други технологии, други възможности. Можем да ги използваме, за да направим света още по-добро място.

Има ли надежда на хоризонта най-накрая? Дали тези ваксини могат да дадат дълготрайна надежда, дълготрайно покритие, което надвишава няколко месеца?

Да. Но разбира се, това, което не знаем, не знаем. Знаем, че имаме няколко много ефективни ваксини. И производителите ще обсъждаме тези данни с регулаторните агенции по света. Но има още големи въпроси, на които не знаем отговорите. Не знаем колко ще траят защитните ефекти. Това е въпрос, чийто отговор ще намерим тепърва. Не знаем дали, ако сте ваксинирани, ще предавате вируса на другиго. Но ще завърша с положителното – вярвам, че разработката на ваксини, осъществена през последните 10 месеца, е безпрецедентна за човечеството. Има потенциално решение и ще го имаме на разположение през идните няколко седмици, най-много два месеца. Това е огромна победа за борбата с тази ужасна инфекция, Covid-19.



Още по темата: общо новини по темата: 14896
29.03.2024 »
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: