С дистанционно отчитане на водомери и електромери до 2027 година

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:52 / 17.02.2021
881
Всички уреди за дялово разпределение, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат с дистанционно отчитане, съобщиха от министерството на енергетиката. 

До 1 януари 2027 г. средствата, които вече са инсталирани, но не са с възможност за дистанционно отчитане, трябва да бъдат преустроени така, че да осигуряват възможност за дистанционно отчитане, или да бъдат заменени с уреди с дистанционно отчитане. Това гласят изменения на Закона за енергийната ефективност, с които се променя Законът за енергетиката, приети от Комисия по енергетика на НС на второ четене. 

"Всичко това се прави в интерес на потребителите, защото на базата на тези уреди, които отчитат дистанционно, всеки един потребител ще може да плаща ежемесечно стойността на това количество енергия или вода, което реално е потребил“, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БГНЕС.  Тя подчерта, че промените транспонират изискване на европейска директива, съгласно което до 1 януари 2027 година, всички уреди, които отчитат съответно топлинна енергия, разход на вода, трябва да бъдат дистанционни. 

Според Петкова срокът е достатъчно дълъг. "Освен това, директивата дава възможност за тези устройства, които чисто технически позволяват това, да не бъдат подменяни, а да бъде монтиран модул, който просто да даде възможност за дистанционно отчитане“, добави Петкова. Тя смята, че това е само в интерес на българските потребители и ще допринесе за това да бъдат спокойни, че плащат това, което са потребили.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Производител: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а ...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
Експерт посъветва: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения. Щ...
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Лековит извор, за който от векове се носят легенди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).