Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С допълнителни стипендии стимулират обучението по професии с недостиг на кадри
Автор: Пламена Николова 16:00 / 31.01.2020Коментари (0)1894
© Varna24.bg
С допълнителни стипендии завършващите средно образование с най-високи резултати от държавните зрелостни изпити ще бъдат насърчавани да изберат и да се обучават по специалности от професионални направления с недостиг на кадри. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос на варненския народен представител от ГЕРБ Таня Петрова. В рамките на парламентарния контрол днес тя повдигна темата за издръжката на студентите във висшите училища, които подготвят необходимите на пазара на труда специалисти.

По повод промените в Закона за висшето образование, които предстои да се гласуват на второ четене, министърът изтъкна, че се предлага и друга мярка – държавата да заплаща таксите на студентите в 8 професионални направления, обучението по които се нуждае от допълнителни стимули като математика, физически и химически науки, машиностроене и др.

Красимир Вълчев припомни, че миналата седмица Министерският съвет прие промени в четири постановления, с които се прави още по-голяма диференциация между професионалните направления и висшите училища, получили по-висока комплексна оценка за качество и реализация в съответствие с потребностите на пазара на труда. Измененията засягат още преструктурирането на приема, както и реда за предоставяне на стипендии.

"Допълнителните стипендии ще бъдат за тези кандидат-студенти, които изберат да се обучават по професии с очакван бъдещ недостиг от кадри и са сред 10-те процента завършили гимназия с най-високи резултати от външното оценяване по български език и литература и сред 30-те процента с най-високи резултати по математика, физика и химия", уточни министърът. По думите му оптимизацията на приема обаче трябва да се прави много предпазливо предвид демографското намаление на кандидат-студентите и прогнозите за повсеместен недостиг на кадри по всички сектори през следващото десетилетие.

"Адекватността и бързината са факторите за успеха на образователните промени", коментира на свой ред Таня Петрова. От трибуната на парламентарната зала тя декларира подкрепа за предприетите от правителството и министерството стъпки по отношение на университетите и професиите, за да се преодолее в бъдеще недостигът на специалисти на пазара на труда.

В отговор на въпроса на варненския народен представител относно новоприетите студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия министърът обясни, че се предвижда освобождаването им от такси. "През последните няколко години увеличихме приема на студенти от историческите български диаспори от 400 на 2000, но са запълнени между 1000 и 1100 от местата. Паралелно с това стипендиите за тези студенти бяха увеличени 3 пъти", уточни Красимир Вълчев.

Той акцентира, че промените относно приема в българските висши училища позволяват да се кандидатства с оценката от държавен зрелостен изпит на съответния език в друга образователна система. "Например ако едно дете е учило в Германия и матурата му е по немски език, но има и сертификат по български език по Европейската езикова рамка, това може да замести матурата по български език, тъй като показва езикова и комуникационна компетентност. Това ще улесни влизането в българската образователна система на студенти от новите диаспори", смята министърът.

Той информира, че вече са планирани информационни кампании във всички страни, включително и чрез мрежата от близо 300 неделни български училища. От министерството са стартирали и разработването на система за електронно кандидатстване, стана ясно още по време на парламентарния контрол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: