Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
САЩ: България е съюзник, на който може да се разчита
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 20.11.2019Коментари (1)1206
©
От посолството на САЩ в България съобщиха, че България е получила признание от DipNote - официалния блог на Държавния департамент на САЩ - като съюзник, на когото Америка можела да разчита.

DipNote твърди, че България и САЩ са изградили отношения, които били пример за близките отношения, които Америка имала със съюзниците от НАТО.

Официалният блог на Държавния департамент на САЩ хвали България за това, че дава приоритет на военната модернизация и че проактивно е обявила намерение да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г.

Припомняме, че най-знаковият и скъп ход на българското правителство за модернизиране на българските въоръжени сили беше покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ за над 2 млрд. лева. 

В блога се разкрива също, че помощта, която САЩ са предоставили на България в сферата на сигурността през последните 25 години, възлизала на над 340 млн. долара.

Също така САЩ и България работели заедно за подобряване на сигурността в Източна Европа. България се била доказала като готов да помага съюзник в НАТО, като се припомня, че българските войски оперират с американските сили както в Ирак, така и в Афганистан. Българските военни показали и ангажимент за коалиционни операции в Либия, Косово и Босна. В Либия например, България е разположила една от малкото си фрегати в операция "Обединен защитник" в "изключителна проява на всеотдайност и решителност". Към днешна дата 21 000 български военнослужещи са участвали в голямо разнообразие от мисии на НАТО.

От Държавния департамент изтъкват още, че България разбирала своята критична роля в НАТО и била готова да сподели бремето, което САЩ отдавна носели. Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и България от 2006 г. е било от решаващо значение за това усилие, което позволило на американските военни да използват четири български военни бази, съобщава "Нюз".

Заедно САЩ и България работели за подобряване на средата за сигурност в Източна Европа. През 2018 г. е имало 194 взаимодействия между българските и американските военни, а над 1500 български военни са участвали в 19 учения, спонсорирани от САЩ. Тези ангажименти оказали голям трансформационен ефект върху българските военни, като са помогнали за превръщането им в по-способен съюзник.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чак ми е страх от тази похвала :) Какво ли пак са са замислили американските ни приятели? Случайно да няма връзка с новината, че "Газопроводът "Турски поток" ще бъде въведен в експлоатация до края на годината"? :):)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: