Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сагата "Кинтекс": Напът е да се провали голям договор
Автор: Екип Varna24.bg 13:01 / 13.06.2022Коментари (0)572
©
"Кинтекс" ЕАД е напът да провали свой договор за 80 милиона лева. За това алармира бившият ръководител на дружеството Александър Михайлов. След освобождаването му от поста през миналия месец, той съобщи, че уволнението му идва 2 седмици след постигането на рекорден договор за "Кинтекс". 

Миналата седмица обаче, на официалната пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията, управляващите отрекоха, че изобщо има проект на такава стойност.  

"За да разсея всички съмнения и с оглед защита на държавния интерес, ще публикувам двете възлагателни писма, с които Министерство на отбраната на чужда държава официално изпраща покана до "Кинтекс" за сключване в срок до 30 май на договор за над 80 млн. лв. Това е рекордна по обем поръчка, която би гарантирала стабилността на дружеството поне за 2 години напред", каза Александър Михайлов. Шокиращо е, че новото ръководство, назначено от министър Нинова, чисто технически още не го е подписало, коментира още той и поясни, че публикува официалните писма и докладa на експертите в "Кинтекс" за този резултат, но със заличена търговска информация, за да защити интереса на дружеството. 

"Нямам обяснение защо представители на държавата заблуждават обществото дори по теми, по които има безспорни доказателства и документи и поставят под риск спечелена поръчка за 80 млн. лв. в полза на България. Това може би е умишлен саботаж или пълно безхаберие, но щетите ще са за сметка на държавата", категоричен е Михайлов. 

Той допуска и възможни корупционни планове, като нарочно се бави подписването на този договор, променя се стойността му, за да се представи след няколко седмици като нов проект, към който да се прикачи комисионно възнаграждение в размер на милиони левове в полза на някой частен интерес. Друга хипотеза е възможно надуване на доставните цени от "лоялни наши" фирми с цел последващи отчисления.

"Комично е как веднъж Нинова заявява, че не вярва на държавното обвинение, но когато иска да компрометира някого - заявява, че внася сигнал след сигнал до Прокуратурата". Така Александър Михайлов коментира и новината, че Държавната консолидационна компания внася сигнал за негови нарушения. "За месец и половина вече трети път обявяват, че ще ме дадат на Прокуратурата. Те знаят, че твърденията им са нелепи и косвено увреждат и репутацията на "Кинтекс", но така създават медийни димки, с които се надяват да ме спрат да говоря истината и да отвлекат вниманието от евентуално подготвяните им далавери", заяви бившият ръководител на "Кинтекс". 

Той предупреждава, че ще сезира Прокуратурата за безстопанственост или корупция на настоящия съвет на директорите на дружеството. "Като професионалист съм загрижен за съдбата на "Кинтекс" и не разбирам защо сега целенасочено се руши предприятието", заявява бившият директор на държавното оръжейно дружество.

На 11 юни от министерството съобщиха, ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щети, причинени на "Кинтекс " от уволнения директор Александър Михайлов. Новото ръководство на дружеството е направило ревизия на всички договори, сключени от него. Установено е, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, същият е сключил договор и е изплатил 528 000 щатски долара с посредник за услуга, за която вече фирмата е имала сключен договор, съобщиха тогава от министерството.

На 8 юни ръководствата на ДКК и "Кинтекс" дадоха съвместна пресконференция, на която обявиха и серия други нарушения на Михайлов, разкрити от новото ръководство на дружеството. Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на "Кинтекс" ЕАД е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналогодишната за същия период, обяви тогава Смиляна Нитова, изпълнителен директор на ДКК. Във връзка с изнесени неистини от Михайлов в редица публични изяви и твърдението му, че е сключил много изгоден договор за "Кинтекс" на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция, бе подчертано на пресконференцията, че такъв договор не е намерен в дружеството, припомня БТА.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: