Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сапунджиев: Не слагайте китайски врати и ямкови ключалки, защото лесно можете да бъдете отключени, обрани и заключени 
Автор: Йоланда Пелова 20:27 / 12.10.2023Коментари (0)774
© Фокус
Има ли контрол над ключарската професия у нас и как се регулира тя? Интервю с Андрей Сапунджиев от Националния съюз на ключарите в България, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

 

Г-н Сапунджиев, разкажете ни с няколко думи за Съюза на ключарите в България.

Съюзът на ключарите в България беше основан в далечната 1993 г. Тази година имаме юбилей, 30 години от основаването. От самото начало сме членове на Европейския съюз на ключарите, по-късно станахме членове на Българска стопанска камара и Съюза за стопанска инициатива, както и на Национална занаятчийска камара.

Има ли контрол над ключарите? Вашата професията е много търсена за услуги, свързани със сигурността ни.

За съжаление, няма контрол. Аз работя в посока създаване на регистър на ключарите към МВР, което ще бъде един контрол върху професията, ако това нещо успее да се получи. Засега все още няма резултат, работи се.

Как вие си сътрудничите или взаимодействате с някои от нашите институции, визирам МВР, защото все пак професия ключар е професия, свързана със сигурността на гражданите?

Точно така е. С МВР работим добре в партньорски отношения от много години. Те ни търсят по различни казуси, на които ние даваме експертно мнение, свързани естествено с домовите кражби и кражбите на МПС-та. Даже от тази година по случай нашия юбилей, направихме едно награждаване на служители на МВР от секторите “Кражби" с почетни плакети “30 години Съюз на ключарите в България". В Главната дирекция на Национална полиция около 10 служители получиха награда във връзка с добрата работа между МВР и Съюза.

Гледайки обаче останалите държави в Европейския съюз, в Европа, какво може да взаимстваме от тях като работа, опит и да приложим у нас? Със сигурност има добри практики, за които може да ни разкажете?

Така е, аз съм в постоянен контакт с колегата Дейв Ото, който е председател на Европейския съюз на ключарите. В редица европейски страни нещата са решени, като ключарите се водят на лиценз към местната полиция. Във Финландия, примерно, ключарите се водят служители на сигурността, имат карти към полицията. Така че това е също една посока на контрол на ключарството, лицензията. Може би малко по-трудно би станало, затова засега водя нещата в посока регистър на първо време.

Регистър, по-подробно да ни разкажете какво да съдържа този регистър?

Регистър на всички ключари към МВР - по този начин най-вече ще се знае и ще има яснота кои са истинските ключари, които са членове на Съюза на ключарите, на Национална занаятчийска камара. В същото време ще се знае, тук говорим освен извън криминалната страна на нещата, кой е кадърен и кой не е, защото има много ключари, които нямат кадърност и не могат добре да практикуват занаята. А тези, които са излезли от Национална занаятчийска камара и които са членове на занаятчийска камара, те минават през изпит, на който доказват своята кадърност и получават майсторско свидетелство.

Има ли интерес към тази професия у нас?

Има интерес много, но за съжаление липсата на контрол върху професията създава една благоприятна почва да могат хора, които са от другата страна на закона да стават ключари под прикритие, с цел извършване на криминални деяния, а именно посегателство върху собствеността, или по-просто казано кражби.

Когато някой човек има необходимост от услугите на ключар, на какво трябва да обърне внимание? Как ние да разпознаем един истински ключар?

Това, което аз много пъти съм казвал, че когато се вика ключар, не трябва да се действа първосигнално и да се попада на първия, който излиза като обява. Трябва да се провери наистина този ключар легитимен ли е? Член ли е на Съюза на ключарите, член ли е на Занаятчийската камара. Защото когато викате в дома си някой ключар, той оглежда дома ви и ако не е добросъвестен, може да имате проблеми след това.

Знаете ли за много такива случаи в България?

Имало е такива случаи, за съжаление. И най-вероятно ще продължава да има, докато няма контрол върху професията.

А що се отнася до превенцията и необходимостта от такава, какво прави България в това отношение? Информира ли гражданите за тези видове услуги, за които говорим?

Съюзът уведомява, информира гражданите, правим и предавания по телевизията в тази връзка. Не знам дали е български манталитет или световен, но у нас избягват да слагат висок клас ключалки. В смисъл избягват, защото не биха дали 200-300-500 лв. за хубава ключалка, защото има ключалки, които пазят. Българинът ще си купи скъп телевизор, но няма да си го защити за 500 лв. Това е нещо, което е проблем за превенцията на гражданите. Има превенция, но не се спазва.

Г-н Сапунджиев, споменахте с МВР искате малко по-тясно сътрудничество, подготвяте регистър на ключарите Но в тези институции, които ви помагат и които гласуват вашето доверие, какво виждате, какво срещате, какво взаимодействие имате, малко повече да кажем за тези неща? Как ви помагат в тази посока?

Аз мога да кажа, че освен всички варианти към МВР за контрол на ключарите, със Съюза за стопанска инициатива, на покойния  доц. Алексей Петров, работихме по един много хубав проект и продължаваме да работим, а именно вписване на професията ключар към списъка на регулираните професии на Република България.

Досега не е вписвана тази професия?

Не е вписвана, да. Сега работим по този въпрос, продължаваме да работим. Това ако стане, също ще бъде много добър контрол върху професията.

Имаме необходимост от нова ключалка. Как да подходим, какво точно да направим, за да бъдем най-сигурни и да не бъдем измамени?

Правилен избор на ключар, да се внимава кой се вика в дома. И не на последно място мога да ви кажа кои ключалки са най-уязвими, най-лесни за отключване.

Масово се продават китайски врати, те са евтини. Всички китайски врати с китайски патрони се отключват много лесно. Те се отключват така, че после могат да се заключат по същия начин. Това се ключове, които са с дупчици, т.нар. ямкови ключове. Бравите от касов тип също са много лесни за отключване, те понамаляха по вратите на хората, доста хора ги смениха, но те са също много лесни за отключване. Там също може да бъдете отключени, обрани и заключени след това.

Нека да търсят хората хай секюрити продукти, това са сертифицирани продукти на различни фирми, те са с най-високо ниво на сигурност, които освен всички антивзломни защити и защити против отключване, имат поименна клиентска карта, която само с нея се вади дубликат от собственика, който е вписан в картата. Това е допълнителен контрол на ключалката.

Г-н Сапунджиев, вярно ли е, че професионалистите отварят всяка една ключалка бързо и лесно?

Ами не е точно така, защото високият клас на сигурност ключалка, която коментирам в момента, не може да се отключи от професионалист. Като функцията на високия клас на сигурна ключалка е такава да пази максимално дълго от проникване. Тя, ако има време 1 час да се манипулира тя ще бъде преодоляна, но крадецът работи с дефицит на време и няма възможност да манипулира толкова дълго ключалката.

Къде в България може да се усъвършенства вашата професия? Познавате ли такива места или по-скоро се краде занаята  и се наследява?

Точно така, засега се краде и се наследява. Всеки един ключар, когато назначаваме служители, ние ги обучаваме, което значи, че те всеки един момент могат да напуснат и да отворят собствено занаятчийско предприятие. И това е начинът за обучаване на ключари.

А смятате ли, че е необходимо да се обучават хората някъде, да се преподава тази професия?

Абсолютно е необходимо, защото особено, ако постигнем със Съюза за стопанска инициатива това, което казах, да бъдем регулирана професия, тогава мисля, че съвсем ще бъде необходимо да има нещо като училище за ключари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: