Счупваш си крак в Слънчев бряг, гипсират те срещу 540 лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:13 / 23.05.2016
588
Рекордно високи цени на медицинските услуги в курортния комплекс "Слънчев бряг" смаяха редовите пациенти. 540 лева струва гипсирането на крак, 400 лева е гипсовата шина на ръка, още толкова трябва да се даде за обездвижване на крайник, наместването на фрактура струва 200 лева. Прегледът пък започва от 80 лева, съобщава Дарик. Тарифите са официални.

Ценоразписът излезе наяве в публикувано решение на Районния съд в Несебър. То засяга становище на Изпълнителна агенция "Медицински одит", която е наложила глоба от 1000 лева за нарушение на Закона за здравето на медицински център в курорта.

Здравното заведение е правоприемник на бившата Курортна поликлиника в комплекса, преобразувана в Общинско търговско дружество за извънболнична специализирана медицинска помощ.

Експерти на държавната агенция ревизирали медицинския център след оплакване на пациент за високата сума, която трябвало да плати за гипсиране на крак.

Според съда в Несебър са нарушени икономическите права на пациента. В издадената фактура не е било посочено какви видове дейности са включени в понятието "медицински услуги", каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти.

Съдът е намалил наложената санкция на медицинския център от 1000 на 500 лева, тъй като това е първо нарушение.

Проблемът с високите такси за прегледи и лечение в Слънчев бряг е на дневен ред от години. Въпреки всичко обаче чужденците признават, че им излиза по-евтино да получат медицински услуги тук, отколкото в родината си.

От хуманни съображения лекарите са въвели разделение в ценовата политика за българи и чужденци. Така например в курорта поставянето на инжекция струва 5 лева за българско граждани, докато за западните туристи манипулацията е 10 евро.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
В комисия: "Алтернативният данък" за гъбарите да отпадне, а нулев...
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
Казаха какво е състоянието на простреляното в главата 2-годишно д...
Само днес можете да си платите местните данъци и такси и да получ...
Протест пред НС: Не убивайте сектора с гъбите!
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).