Сдружение "Зограф": Министърът на културата да каже твърдо "не" на гаврата с творчеството на Майстора

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:45 / 07.03.2022
900
Министърът на културата Атанас Атанасов да каже твърдо "не“ на гаврата с творчеството на Владимир Димитров - Майстора. Културното министерство да направи необходимото за отмяната на скандалната изложба "Другите българки“, осмиваща и окарикатуряваща забележителното творчество на големия наш художник, която предстои да бъде открита в София на 8 март - в разгара на войната в Украйна. За това настояват от Сдружение "Зограф" в коментар, изпратен до Varna24.bg.

Безумният и непростим гаф с отпускането на държавно финансиране в размер на 10 000 лева за представянето на фотографски интерпретации по прочути картини на Владимир Димитров - Майстора от транссексуални модели, който сътвориха чиновниците в Национален фонд "Култура“, доведе и до логичния финал - въпросната "изложба“ с автор Михаил Вучков, предизвикала вълна от обществено недоволство и гняв, предстои да бъде официално открита на 8 март 2022 г. от 19:00 часа в пространството за културни събития "The Steps" в столицата, възмущават се от сдружение "Зограф“.

В разпространяваната в социалните мрежи покана за "арт събитието“, финансирано от българските данъкоплатци, най-нахално и нагло се твърди, че "фотографските възстановки правят паралел с картините на Владимир Димитров - Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава, според автора, е сходна с тази на транс българката днес“, отбелязват от "Зограф“ и същевременно напомнят, че "преосмислянето“ на творчеството на големия български художник и "представянето“ му с днешна дата откъм транссексуална гледна точка е в нарушение и на Закона за авторското право и сродните му права, който осигурява закрила на художествените произведения. Както е известно, за недопускане на нарушения на Закона за авторското право отговаря цяла една специализирана дирекция в Министерство на културата , така че е крайно време институцията да излезе с адекватна реакция по казуса с изложбата "Другите българки“, изтъкват от сдружение "Зограф“.

Въпросната нечувана гавра с творческото наследство на Майстора вече успя да нанесе изключително сериозни и дълготрайни имиджови и репутационни щети и на самия Национален фонд "Култура“, а това налага министър Атанас Атанасов, който е председател на Управителния съвет на Фонда, да поиска от организатора на изложбата  "Другите българки“ незабавно да върне предоставената му бюджетна субсидия от 10 хил. лева, категорични са от "Зограф“. В неправителствената организация смятат, че отпускането на държавно финансиране с цел осмиване на творчеството на Владимир Димитров - Майстора е и поредният пример за нецелесъобразно прахосване на парите на българските данъкоплатци. Именно по този причина ще настояваме министърът на културата Атанас Атанасов да бъде много по-смел и радикален при извършване на започналите сериозни структурни и персонални промени в Национален фонд "Култура“, след приключването на които вече ще са налице гаранции средствата на данъкоплатците занапред да бъдат насочвани само и единствено в подкрепа на смислени и стойностни проекти, инициативи и културни изяви, вместо да се разхищават за финансиране на скандални изложби с повече или по-малко съмнителна художествена стойност от типа на проекта "Другите българки“, заключават от "Зограф“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...
Голямо количество контрабандни цигари са задържани на "Капитан Ан...
Легендарен документ отива в история: Търговците вече издават елек...
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Д-р Красимир Събев: Узряхме, че с експерименти не се прави полити...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).