Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сега е идеалният момент за въвеждане на 4-дневна работна седмица
Автор: Екип Varna24.bg 12:04 / 04.06.2020Коментари (10)1578
©
Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои утвърдени модели на трудова заетост, а и за да стимулираме икономиката. Подобна реформа би имала положително отражение и над здравето на трудещите се. "Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да преоткрием възможностите на всяко работно място", твърди Шарлът Локхарт, изпълнителен директор на “4 Day Week Global" пред “Евронюз", цитиран от "Дойче Веле".

“4 Day Week Global" осигурява платформа за обсъждане на идеята за намаляване на работната седмица и подкрепя бизнеса, служителите и държавите при въвеждането ѝ. Инициативата е стартирана от Андрю Барнс и неговата партньорка Шарлът Локхарт.

Идеята е на дневен ред в Нова Зеландия

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична. Обсъжда се и от някои правителствени ръководители. Новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн публично се изказа в полза на идеята за четиридневна работна седмица. Според нея, това ще стимулира местния туризъм и ще даде възможност за по-добро съчетаване на професия и свободно време.

“Много хора ми предлагат да въведем четиридневна работна седмица", сподели Ардърн по време на дискусия на живо във Фейсбук. Тя призова работодателите да помислят за въвеждане на по-гъвкави модели на работа, в това число съкращаване на работните дни.

Идеята за по-кратка работна седмица набира все повече привърженици навсякъде по света. Новозеландската консултантска компания “Perpetual Guardian" въведе четиридневната работна седмица още 2018 година.

Четиридневната работна седмица подобрява здравето

Днес над 200-те служители са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави, казва основателят на компанията Андрю Барнс, цитиран от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Той също смята, че въвеждането на такъв модел би помогнал за възстановяване на икономиката след удара, който пандемията ѝ нанесе.

През 2019 година “Майкрософт" въведе пробно четиридневна работна седмица в своя дъщерна компания в Япония. Резултатите показаха покачване на производителността с 40%. Засега подобни модели си остават изключения.

Какво показва примерът на Франция

Във Франция работната седмица има продължителност от 35 часа от близо две десетилетия насам. Въпреки това страната задминава по производителност на труда редица държави с по-дълго седмично работно време.По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие  (ОИСР), брутният вътрешен продукт, създаван за един работен час във Франция, е с около 25% по-висок от средния за ЕС, а и за редица други развити държави в света. “Евронюз" съобщава, че според ново проучване, 60% от френските работодатели подкрепят въвеждането на 4-дневна работна седмица.

Четиридневната работна седмица ще подобри равновесието между труд и почивка

"Да се работи по 40 часа седмично без почивен ден противоречи на човешката природа", казва Шарлът Локхарт. Според нея, компаниите трябва да осигуряват повече свободно време на служителите си. "По този начин може да се постигне увеличение на производителността с поне 20%", твърди тя.

Според Локхарт 40-часовата работна седмица е отживелица. Във времето, в което живеем, на все повече хора им е  трудно да се дистанцират от служебните си ангажименти. “Когато 40-часовата седмица беше въведена, нямахме смартфони и мейли и всички останали неща, които днес ни засипват със съобщения. Затова е нужно да си изградим дисциплина", казва тя.



Още по темата: общо новини по темата: 14887
19.03.2024 »
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/2482 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За да има 4 дневна работна седмица,на първо място обществото трябва да се отрече от капиталистическата система.
0
 
 
Това в България ще стане на Кукуво лято.
0
 
 
Че то на всяко интервю ти казват ми един ден почивка имаш рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Јние не можем 5дни в седмицата твърдо те на 4 тръгнали рџ¤Јрџ¤Јрџ¤Ј
0
 
 
Те тука искат поне 7 дни в седмицата, поне по 12ч да работиш и да искаш 479лв заплата, че даже и пак си мислятзче ще ти е много.. 🤔рџ?Ђрџ?Ђ
Aнонимен
на 04.06.2020 г.
0
 
 
то хубаво ама,по време на пандемията нашия шеф намали работния ден от 8 на 4 часа по договор но си работим 8 часа. намали ни и заплатите-мизерни и без това.а ако минем на четидневна седмица просто ще си ходим без пари, такъв скъперник е. все още има такива дето искат ако може да работиш денонощно и без пари. лакомията край няма...
Aнонимен
на 04.06.2020 г.
0
 
 
хаха, то щото баш французите са критерий за работа...
0
 
 
4-ри дневна работа а каква ще е заплата ''Мизерна'' ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: