Село Руен въстана срещу тайна операция по заравянето на заразени с антракс кожи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:22 / 12.08.2015
1671
Хора от родопското село Руен се вдигнаха на бунт заради заравянето на заразени с антракс животински кожи в землището на селото, предаде bTV.

Хората цяла нощ не са спали от притеснение, че на два километра от селото са заровени 20 кожи с антракс - в местност, любима за местните хора за разходки и събори. Опасните животински отпадъци са обезопасени в гориста местност край пътя Руен-Яворово.

Тази сутрин недоволните са се срещнали с кмета на община Куклен, който им показал документи, че кожите са заровени според всички санитарни правила. Въпреки тези уверения обаче напрежението остава.

Жителите на Руен се притесняват, че спорите от антракс издържат по 50 години и евентуално свлачище или земетресение може да ги изкарат на повърхността. Освен това според притеснените хора местността, в която са заровени, била водосборна.

Заравянето на кожите е станало в пълна тайна в 2 часа сутринта, без да бъде уведомен местния кметски наместник.


"Научих от интернет и медиите за това, че край село Руен са заровени кожи, заразени с антракс", сподели пред медията притесненият кметски наместник на Руен Данка Илиева. Тя е категорична, че не може да даде гаранции пред съселяните си, че са в безопасност макар сутринта да е говорила с кмета на община Куклен и да е видяла документацията по заравянето на заразените с антракс кожи.


От Агенцията по безопасност на храните обясниха, че търговци от Куклен пренесли от Карнобат до Куклен в края на юли 20 говежди кожи, заразени с антракс. Сред тях имало и такива, които били от заразените с антракс във Варненско говеда. Засега лабораторните проби на двамата търговци са отрицателни.

Уведомени са полицията и Агенцията по безопасност на храните. Взети са необходимите проби и кожите са заровени на дълбоко място на 31 юли. Теренът е обработен срещу заразата.

В Руен обаче настояват кожите да бъдат изровени и изгорени във варненския екарисаж. В противен случай селото ще обяви гражданско неподчинение.


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
29.06.2016 Транжорната, в която откриха заразено с антракс месо, иска пак да работи
08.10.2015 Продължават проверките в засегнатите от антракс райони
28.09.2015 Лекуват с антибиотици 8 контактни лица в Оброчище
27.09.2015 Втори заразен с антракс в балчишкото село Оброчище
25.09.2015 Почина жена, заразена с антракс
02.09.2015 Карантината в Млада гвардия и Бозвелийско остава
Още новини от Национални новини:
Американски и украински специалисти инспектираха руското оборудва...
Още подробности от прокуратурата за катастрофата с НСО, Кирил Пет...
След скандала: Съдебният инспектор Александър Мумджиев подаде ост...
Пеевски подписа споразумение със синдикатите за заплатите на унив...
Защо румънците идват на море в България? 
Министър Калин Стоянов каза къде има най-много изборни нарушения


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).