Селските стопани са притеснени, нещо необичайно се случва заради високите температури

Автор: Росица Лаханова
Коментари (0)
15:23 / 03.01.2023
860
Необичайно високите температури пред последния вмесец предизвикаха както  ранния цъфтеж на кокичетата, така и тревогите на селските стопани.

"Температурите са необичайно високи за началото на зимата. Те са значително над биологичния минимум, който е необходим за протичане на вегитация при зимните житни култури.Тези високи температури са опасни и за част от трайните насаждения. Има голяма вероятност да провокират преждевременно развитие, набъбване на пъпките, с което се намалява студоустойчивостта на овошките. Особено при костилковите овощни видове". Това каза за Агенция "Фокус" Дукена Жолева, агрометеоролог от НИМХ.

На 1 и 2 януари са регистрирани температури на много места в страната над 15 и 16 градуса, в района на Монтана температурата е достигнала максимални стойности от порядъка 19-20 градуса. Високи температури са регистрирани и във Велико Търново – 20 градуса, в Разград - 18,7 градуса. Температурите са необичайно високи за началото на зимата, стана ясно от думите на Жолева.

"Много често се е случвало да има такива високи температури през зимните месеци в България. Надяваме се, според месечната прогноза, в края на първото десетдневие се очаква понижение на температурите, което се надяваме да възпрепятства нежелателното преждевременно развитие особено при овошките. И при зимните житни култури също. Надяваме се да подобрят условията за зимуване на културите", каза още агрометеорологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).