Селските училища - до 10-и клас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
13:03 / 14.02.2012
2762
Всички училища в селата и малките населени места, където живеят младежи до 16 г., ще могат да приемат ученици до 10-и клас. Това предвижда новият закон за средното образование, разказа в интервю зам. просветната министърка Милена Дамянова.

Промяната се налага, защото конституцията предвижда задължително обучение за всички деца до 16 г. А ако в селото училището е до 8-и клас, децата често прекъсват, тъй като нямат средства да пътуват или районът се обезлюдява.

Училищата до 10-и клас в тези села обаче няма да са гимназии, защото в тях няма да се учи в 11-и и 12-и клас. Те ще се наричат обединени училища.

Новият закон предвижда още, че с една оценка "слаб 2" ще може да се преминава само от 5-и в 6-и клас при общ успех "добър 4".

Математическите гимназии пък няма да имат прием за петокласници, както това се прави сега.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда нова система за признаване на дипломи и професионални тапии. Проектът ще бъде представен днес от просветния министър Сергей Игнатов и екипа му.

Въвежда се процедура за валидиране на знания или квалификации, които са придобити на курс в чужбина или пък са усвоени у дома. Последната опция например дава възможност на човек да получи тапия за професия, която не е учил в училище, а във фирма, или пък е получил знанията от родител. Например бащата или дядото в семейството е обущар и е предал занаята на наследниците си. Тогава те ще могат да заявят уменията си и да получат валиден документ за тях, след като ги докажат например пред комисия. Тази процедура ще облекчи и признаването на знания, които са придобити в чужбина. Има много семейства на емигранти, чиито деца са посещавали различни курсове и които могат да получат признание за наученото у нас, обясниха експертите. Ще се признава дори и само обучението по един предмет - български език, история или география на България. Или пък взет определен клас по друга образователна система. По този начин ще се улесни достъпът до пазара на труда, както и до самата система на образование, ако човек иска да продължи обучението си по-нагоре в нея.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).