Сербезова изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
19:43 / 15.06.2022
917
Министерство на здравеопазването изпраща строителството на Националната детска болница на прокуратурата. Това се случва след като Вътрешния одит на МЗ е извършило проверка на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (ЗИКДБ ЕАД), която обхваща периода от създаване на дружеството 8 септември 2020 г. до 31 януари 2022 г.

Установени са редица съществени пропуски в работа на дружеството.

Припомняме, че вече веднъж НДБ бе изпратена на прокуратурата от служебния министър Стойчо Кацаров. При встъпването си в длъжност министър Асена Сербезова замрази всякакви инвестиционни намерения и обяви, че започва проверка наново.

Сега е установено, че с Решение на Съвета на директорите от 7.10.2020 г. ЗИКДБ е изплатила аванс в размер на 9 213 333, 24 лв. на ДЗЗД "Детско здраве" ООД по Договор за инженеринг, като за извършването на авансовото плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, поради което е допуснато неправомерно изплащане на средства.

Също така проверяващите са констатирали, че не са въведени политики и процедури за текущ контрол върху изпълнението на поети финансови ангажименти и сключени договори. Системата за финансово управление и контрол на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД не е разписана в съответствие с Методически насоки по елементите на финансовото управление и контрол, Указания за управление на риска в организациите от публичния сектор, Указания за осъществяване на предварителен контрол за законосъобразност в организациите от публичния сектор и Указания за последващи оценки на изпълнението в организациите от публичния сектор - утвърдени от Министерството на финансите, което е пряко свързано с правомерно разходване на бюджетни средства.

В "Бизнес програма за развитие дейността на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД за периода 2021-2023 г." не са посочени конкретни оперативни цели на дружеството, които да са ясно формулирани, специфични и измерими. Не са заложени показатели за изпълнение на финансови и нефинансови цели на дружеството, с оглед отчитане на резултатите и извършване оценка на изпълнението, съобщават от Министерството на здравеопазването.

От създаването на дружеството до 31 декември 2021 г. изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане или реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв., като към 31 декември 2021 г. собственият капитал вече е в размер на 99 588 000 лв.

След извършената проверка и направените констатации от звено "Вътрешен одит", министърът на здравеопазването е предприела действия и за смяна на Съвета на директорите на дружеството. За председател на Съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е определен адв. Веселин Варчев. На заседание на Съвета на директорите за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева - Златкова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...
Богомил Пешев: Киното създава паралелна реалност и ни дава възмож...
Нинова: Честита Цветница! Нека върбовите клонки внесат в домовете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).