Сезонен работник: Брах грозде 6 години в Италия и спестих пари за две къщи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:28 / 09.05.2023
800
Все по-малко е търсенето и предлагането на сезонна работа в земеделието извън България. Основно се търсят хора за бране на плодове и зеленчуци през лятото. Към момента се набират желаещи за бране на ягоди във Франция.

Христина Найденова и семейството ѝ работят като сезонни работници в Италия от шест години. Берат грозде от август до декември, а през останалото време се грижат за лозята.

"Първоначално сестра ми отиде и след това ни изтегли и нас, за да работим. Отидохме, защото в България няма работа за младите", смята тя.

В Италия им е подсигурена квартира с ток и вода. Работи се седем часа на ден. В събота си на работа ако желаеш, в неделя - задължително почиваш.

"Сутринта в 6:30 ч. ни взима бус за работа. На обяд, когато направим седем часа, се прибираме. След това не работим, защото е много топло в шатрите", обяснява Христина пред Нова тв.  

Според данните на европейския портал за професионална мобилност се търсят работници основно за Франция в сферата на лозарството, на зеленчукопроизводството и плодовете.

По данни на Агенцията по заетостта към момента те не предлагат програми за сезонна работа в чужбина. След COVID пандемията значително са намалели както предлагането, така и търсенето на сезонни работници в Европа.

В момента за работа на Христина в лозарския сектор в Италия се заплаща по 70 евро на ден, ако работи и в събота, дават 10 евро отгоре. За шест години като сезонен работник успяла и да спести и си купила две къщи.

"Едната струва 12 000 лева, а другата 5 000. В България няма как да ги спестя тези пари", допълва младата жена.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Кой ще получи четворна и двойна надница по празниците?
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Експерт: Таванът на надценка на даден продукт е лошо решение, ням...
КТ "Подкрепа": Бедността у нас вече се превръща в хронично заболя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).