Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сградата на плажа край сараите на Доган е незаконна
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 04.05.2022Коментари (0)1002
©
Илюстрация
Една от сградите, за която община Бургас издаде заповед за събарянето ѝ, тъй като няма документи за строителство, е двуетажната постройка на плажа. Въпреки че, документът за премахването ѝ е още от август 2020 г., тя все още е там, а обжалвания бавят нейното бъдеще. Едва през изминалия месец, Върховният административен съд постанови финално, че тя трябва да бъде съборена. Твърдението на обжалващата заповедта страна, а именно фирмата, представлявана от арх. Калин Тихолов, "Стрейтлайн“ е, че при закупуването на имоти там, са придобили и сградата. Тя, обаче, не съществува никъде по документи, нито има такива за строеж. Според адвокатите на фирмата, тя е построена през далечната 1978 г. и е била част от активите на държавния, тогава, "Нефтохим“. Още бургаският административен съд преценява в заседанията по делото, че постройката не фигурира в съответния нотариален акт. Магистратите посочват, че няма и как да се допусне статут на търпимост, след като сградата е на държавен имот, какъвто е плажът, съобщи БНР.

Върховната инстанция потвърждава решението на бургаския съд и заповедта за събарянето остава в сила. Сега остава отворен въпросът коя институция ще се заеме, след като за плажовете отговарят две министерства – това на туризма и това на регионалното развитие. И докато областната администрация в Бургас още чака да ѝ отпуснат пари за събарянето на една от другите незаконни постройки, то двете ведомства си имат собствени бюджети.

А един друг казус, свързан с това митично място, продължава да обикаля съдебните зали. На заседанието на общинския съвет на Бургас от април 2020 г. се гласува докладна записка, част от която е замяна на улици в Росенец. Общината трябваше да се откаже от тази, която минава край "сараите“ и да получи други терени, които да водят до плажа. След създалото се напрежение, през юли съветниците от ГЕРБ внасят ново предложение, с което оттеглят решението си от април. Тази им стъпка беше атакувана пред съда от две от фирмите, свързвани в публичното пространство с Ахмед Доган – "Хермес Солар“ и отново "Стрейтлайн“. През миналата година бургаският административен съд обяви последното решение на общинския съвет за нищожно. Върховната инстанция обаче не е съгласна с доводите им, отменя тяхното решение и го връща за ново произнасяне. И въпреки че обжалването продължава, то няма да доведе до загуба на общинския път, категорични бяха още през лятото от общината

Но казусът ще продължи да обикаля съдебните зали.



Още по темата: общо новини по темата: 4
05.07.2022 »
02.07.2022 »
04.08.2020 »
11.07.2020 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: