"Шалом"-Варна отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи 

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:10 / 08.03.2023
914
На 10 март от 16 часа Регионалната организация на евреите "Шалом"-Варна ще отбележи 80-годишнината от спасяването на българските евреи с поднасяне на венец на Паметника на благодарността в градинката пред Археологическия музей. Монументът – дело на Людмил Блажев, бе поставен от "Шалом" преди 10 г. като символ на признателността на варненската еврейска общност към българския народ. "10 март е дата със значение за световната история, която припомня как един малък народ каза "не" на мракобесието и изтреблението. Ние, наследниците на спасените през 1943 г., ще помним винаги и ще благодарим на спасителите", подчерта председателят на РОЕ "Шалом"-Варна Олег Калдерон.

Няколко месеца преди годишнината по инициатива на организацията и със съдействието на Регионалния инспекторат на образованието членове на "Шалом" започнаха да провеждат срещи с ученици от Варна и областта, на които разказват за знаменателните събития от преди 80 г., вписали в историята България като единствената държава – съюзник на Третия Райх, която е спасила всичките си близо 50 000 поданици от еврейски произход от сигурна смърт в концентрационните лагери. "Шалом" – Варна организира и конкурс за есе и рисунка на тема "Памет. Толерантност. Единение.", в който се включиха ученици от шест варненски училища. Заелите призови места в двете категории ще бъдат отличени на 10 март с грамота и парична награда. Спазвайки еврейската традиция, членове на организацията ще посадят и дърво край паметника.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ново проучване: Огромна разлика между основните претенденти за вл...
Как да извадим скица на недвижим имот: Колко струва услугата и за...
Знаете ли какво е камелина? Чисто новата култура се отглежда и у ...
Българин загина в Нидерландия при нелеп инцидент
Колко ще ни струват компотите тази година?
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).