Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Шамар" за политиката на МОН?
Автор: Екип Varna24.bg 20:19 / 13.05.2022Коментари (0)1100
©
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков не е преизбран за председател на Съвета на ректорите. Той се бореше за втори мандат, но един глас не му е достигнал, за да остане начело на организацията за още 2 години, научи "Сега".

В момента се провежда заседание на Съвета на ректорите, като домакин е Икономическият университет във Варна. От общо 48 университета, държавни и частни, които са присъствали на заседанието, проф. Герджиков е трябвало да получи гласовете на 25 от тях, за да остане на поста си. След тайно гласуване обаче бюлетините "за" са били само 24. 11 от тях са били "против", 11 са били бели бюлетини и 2 - невалидни, което означава, че 24 от вузовете са гласували "против".

Проф. Герджиков подкрепя голяма част от идеите на просветния министър акад. Николай Денков за въвеждане на нови правила за атестация на университетските преподаватели и нови минимални изисквания за академично израстване, които обаче масово се оспорват от висшите училища. Според наблюдатели това може да е сред причините той да не бъде избран за втори мандат от колегите си. 

Ректор на университет коментира пред "Сега", че това е "шамар" за политиката, която МОН води в момента. "От трибуната проф. Герджиков ни убеждаваше, че няма проблем да се промени чл. 57 от закона за висшето образование", възмущава се той. Според въпросния текст университетите уреждат сами правилата за атестация на академичния си състав в своите вътрешни правилници. Сега обаче се предлага нова методика за атестация, която да е национална за всички държавни вузове, и то с решение на МС, а не чрез промяна в закона, каквато според юристи е нужна. Особено остра е съпротивата на гилдията срещу условието висшите училища да получат обещаните 20 млн. лв., но при условие, че въведат новата методика на МС в своите правилници. Според юристи това е пряка намеса в академичната автономия, с която се ползват висшите училища. 

Министър Денков обаче коментира, че Народното събрание може да определи границата на тази автономия. В интервю за "Сега" той също е споделял, че няма как университетите да имат пълна свобода. Според него е редно щом държавата е длъжна да дава средства на висшите училища, да има и съответните механизми за контрол. По думите му срещу промените в момента се изказват предимно тези вузове, в които 70% от преподавателите в някои университети не отговарят на минималните наукометрични показатели за заемане на академична длъжност. Идеята на новите правила за атестация е да гарантират, че веднъж станал професор, ученият няма да спре да се развива и ще поддържа същата интензивност на научната си работа. 

Повече за възраженията на вузовете може да прочете тук:

Избори за нов председател на Съвета на ректорите трябва да се проведат след 21 дни. Към момента не е ясно дали тогава ще има нови кандидатури и кои ще са те. Възможно е проф. Герджиков да се кандидатира отново.

Докато тече Съвет на ректорите, преподаватели обявиха стачна готовност, ако се атакува академичната автономия. "Констатираме, че диалогът с МОН е нарушен, работните групи, които се твърди, че са изработили критериите за академично израстване и атестиране, са осъществили дейността си чисто формално. В системата зрее огромно напрежение и нямаме никакъв друг изход при бездействието на Съвета на ректорите, който е превърнат в придатък на МОН, да запазим сами академичната автономия.

Тя е фундамент и гаранция, на основа на който работи системата, и е извоювана именно със стачки на улицата и окупация на университетите в началото на Прехода", съобщиха предапователите, сред които проф. Веско Панов, проф. Иво Христов, проф. Нина Дюлгерова, доц. Николай Цонков, доц. Николай Проданов, доц. Милен Михов, адв. Калин Костов.

"Заявяваме, че всеки опит между първо и второ четене на законопроекта за изменение на закона за висше образование да се внесе промяна в чл. 57 (режима на атестиране) ще изкара академичната общност на протести. Настояваме цялото решение на МС за определяне на национални атестационни критерии да бъде оттеглено като незаконно и противоконституционно. Настояваме всички промени в ПМС за изменение на правилника на закона за академичния състав да бъдат осъществени в рамките на сега съществуващите таблици, с оглед изискването за предвидимост, сигурност и последователност при определяне на правилата за кариерно израстване в системата.

Ако законодателите и изпълнителната власт не се вслушат в нашите справедливи искания, ще браним академичната автономия с всички позволени от закона средства и ще създадем национален стачен комитет", заявиха те. По информация на "Сега" идната сряда на просветна комисия действително ще бъде направен опит за внасяне на подобно предложение за промени в закона между 1-то и 2-то му четене, въпреки че поправките, които ще се гледат, са съвсем различни - за проектните докторанти и обучението на един студент от два вуза.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: