Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефката на здравната каса подаде оставка
Автор: Екип Varna24.bg 16:21 / 17.02.2012Коментари (37)4804
© Bulfoto
Шефката на здравната каса Нели Нешева е подала оставка след среща с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

От пресцентъра на партията посочват, че Нешева напуска поста си по собствено желание. Основната причина била "създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК".

Нешева е депозирала оставката си до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. "Не мога да остана на поста, който заемам, заради негативните спекулации, появили се вследствие на ситуацията. Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели", пише тя в мотивите си.

Нешева подчертава, че била поела управлението на касата "в изключително сложен момент за системата на задължителното здравно осигуряване в България". Според нея в годините на управлението й закона за бюджета на НЗОК е изпълняван стриктно, работено е последователно за разширяване на обема дейности, покривани от касата в интерес на пациентите. "Всички действия бяха съобразявани със законовите норми", завършва тя.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че като председател на ГЕРБ е помолил парламентарната група на партията да поиска оставката на Нешева. Решението се налагало по повод скандала с получените бонуси от управителя на касата. Информацията за премиите беше обявена от депутата от "Синята коалиция" Димо Гяуров, който беше изчислил, че Нешева е взела над 30 000 лв.

По-късно Борисов заяви в Министерския съвет, че Нешева е работила много добре, "но както гласи една българска поговорка, в кацата с мед една лъжичка катран е достатъчна, за да го направи негоден за консумация".

"С едно действие можеш да опорочиш всичко", коментира още премиерът решението да бъде поискана оставката на Нешева.

През това време в парламента здравният министър Стефан Константинов каза, че Борисов като лидер на политическа партия има пълното право да поиска оставката на ръководството на касата.

Председателят на Лекарския съюз Цветан Райчинов пък защити Нешева, като посочи, че не е редно оставката й да бъде приемана.

Причините за скандала не са в бонусите, а са много по-дълбоки, заяви в нейна защита и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Сами се досещате, че в една институция, където се разпределят 3 млрд. лв., интересите са много силни и засягат много хора, допълни той. Цитира и думи на Нешева, че атаките срещу нея са от месеци, от година.

В интервю за ТВ7 тази сутрин Нешева се извини за на пациентите и медиите за тона, с който е обявила, че за 2011 г. е получила само 12 156 лева бонуси. Тя уточни също, че ще дари получените премии за благотворителност.

Нешева освен това опроверга и изнесена в медиите информация, че здравната каса е раздала милиони като бонуси на "приятелски болници".

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ismet Tospakoff
премахни филтъра

+2
 
 
мнoгoо наглааа.що не е като в Китай,до стената,и.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: