Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на КЕВР: Поскъпването на газа няма да се отрази на цените на стоките и услугите
Автор: Екип Varna24.bg 11:49 / 04.04.2017Коментари (13)721
© БГНЕС
Въпреки рязкото си повишение, цената на природния газ остава по-ниска от тази по същото време на 2016 г. и близо два пъти по-ниска от тази през 2014 г. Това посочи в студиото на "Тази сутрин" по bTV председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той е на мнение, че поскъпването няма да се отрази на цените на стоките и услугите: "Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените".

Иванов беше категоричен, че решението за цената на природния газ не е политически задържано до изборите. Той посочи, че актуализации се правят в началото на всяко тримесечие и затова КЕВР е трябвало да се произнесе до 31 март.

"Цената на газа беше предопределено, че ще се вдигне по причина на договора с "Газпром". Той беше обвързан с един 9-месечен период на цените на петролните деривати мазут и газьол. След съгласието между Русия и ОПЕК за намаляване на добивите още от ноември те са на доста по-високи цени", обясни шефът на енергийния регулатор, като подчерта, че вътрешните фактори не могат да влияят.

Поскъпването ще се усети най-силно от тези, които се отопляват на ТЕЦ или директно на газ. Конкретно при плевенската "Топлофикация" скокът е най-сериозен, но там причината е грешка в предишната заявка. Даже и след корекцията цената ще е значително под софийската, подчерта Иван Иванов.

"Това, което е хубаво, е, че от 1 януари успяхме да намерим една-единствена възможност да тушираме цените на природния газ чрез надвзетия приход на "Булгаргаз". Българският бизнес, българските домакинства в големите студове януари и февруари не почувстваха промяна в цените", заяви Иванов.

Според него за 5,5 млн. българи, които не използват ТЕЦ или природен газ, поскъпването ще се усети единствено в около 1% по-голям разход за ток заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата "Задължение към обществото".

По отношение на водата, Иван Иванов призна, че също се върви към поскъпване, като причината са новите изисквания за качеството на водата и инвестициите, които ВиК дружествата трябва да направят, за да ги покрият. В София скокът ще е с около 18%. Председателят на регулатора призна, че той е бил против тази корекция.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Същото е с цените на бензина и дизела. Навсякъде вдигнаха цените на всички стоки, когато бензинът стигна 2,60 лв. за 1 литър. Но сега при цени 2,10 лв. за 1 литър, никъде не свалиха цените. С цените на природния газ е същото. Май търговците само чакат да се вдигне цената на горивата, за да вдигнат цените си и те.
Aнонимен
на 04.04.2017 г.
-1
 
 
смях в залата. мижай че вярвам. като пада газта не свалят цените, но като се вдига бързат да ги вдигнат.
0
 
 
Тоя пенсионер малоумен ли е или нас се опитва да изкара малоумни!?! Ми гледай малко телевизия бе човек - вече обявиха с колко поскъпва парното и топлата вода! Ако за тебе 37% не е увеличение... "конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените" !?! Абе ти къде живееш? За каква конкуренция говориш? Всичко се наговаря под масата! Все едно да ми говориш, че заплатите се регулират от пазара на труда!
+2
 
 
И никъде нито дума за отворената възможност да се предоговори по-ниска цена на г**а, която ни осигуриха от ЕС. Интересно... :)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: