Схемата "Професия болен" донесла над 100 000 лева на находчив бизнесмен и лекар

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
12:07 / 25.08.2020
3533
Пишман бизнесмен и председател на ортопедична лекарска комисия от Пловдив измислиха скандална схема, с която източиха над 100 000 лева от фонд "Държавно обществен осигуряване" – НОИ, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Подробности по скандалния случай оповестиха преди минути заместник-районният прокурор на Пловдив Румяна Зайкова – Калеева, шефът на МВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив.

Схемата е следната – през 2017 г. бизнесменът регистрирал фирма в град Харманли и наел бедни българи от Северна България, като им обещал солидни заплати. Те подписали договори с него, но така и не започнали да работят. Вместо възнаграждения получавали оправдания, че нямало работа към момента. Някой от тях получили дребни суми на ръка. Пари за осигуровки не били внасяни, като така фирмата задлъжняла с 60 000 лева.

В същото време техният шеф дошъл в Пловдив, където се срещнал с негов приятел - председател на ортопедична лекарска комисия в едно от пловдивските ДКЦ-та (комисията работи от 2004 година).

След това започнало издаването на болничните и амбулаторните листове. Никой от служителите не е бил на преглед, но всички получавали трудни за доказване диагнози и максимален брой болнични. Според един от свидетелите на разследването е "по трудно карта за градския транспорт да зи извадиш, отколкото болничен в тази комисия“.

Управителят на фирмата получил 54 000 лева от болнични, само защото се осигурявал в собственото си дружество, като даже на плащал осигуровките. Останалите служители са получили 76 000 лева обезщетение.

В един момент от НОИ се усетили, че нещо не е наред и подали сигнал до обвинението. Във връзка с това вчера е била проведена специализирана полицейска операция – проверени са 5 адреса, иззети са медицинска докуметация, флашки, компютри и МПС.

Председател на ортопедична лекарска комисия е бил задържан, но е пуснат под гаранция от 30 000 лева.

Шефът на дружеството в момента се укрива и е обявен за общодържавно издирване.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).