Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шистов газ по време на криза
Автор: Екип Varna24.bg 12:18 / 16.01.2012Коментари (4)1717
© Bulfoto
В събота, 14 януари, се проведоха протести в 12 града срещу проучването и добив на шистов газ в България. Пресилено ще бъде да се каже, че протестите бяха многолюдни, но все пак сумарно може би са излезли около десетина хиляди души, което хич не е малко.

Протестиращите настояват за мораториум върху проучванията и добива, а впоследствие и за пълна забрана, а председателката на Народното събрание Цецка Цачева им го обеща. Парламентарната икономическа комисия се събра в понеделник на извънредно заседание, на което да разгледа три законопроекта в тази посока - на Сергей Станишев, на Волен Сидеров и на Яне Янев.

Вълненията и събитията около добива на шистов газ в България имат две главни интерпретации плюс една трета, чисто екологична.

Първата е, че този добив може да намали енергийната зависимост на България от Русия. Втората е, че поради тази причина руската пета колона в България се активизира и организира протестите, а те се подпомагат тихомълком от политически партии, главно от БСП.

Чисто екологичната версия е естественият страх от замърсяване на природата, влошаване на качеството на околната среда и риск за здравето на хората.

Факт е, че технологията за добив на шистов газ е относително нова, не е още достатъчно експлоатирана и е почти невъзможно да бъде убедително доказано, че не носи рискове. Във всеки случай добивът е абсолютно забранен във Франция, а кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг неотдавна заяви, че градът няма да разреши проучване и добив във вододайната си зона.

Но пък Полша даде пълен картбланш за проучване и добив и там няма такива мащабни протести. Истината е обаче, че този метод на добиване на газ среща сериозна съпротива навсякъде по света, включително и в САЩ, където е измислен и най-широко прилаган.

В българския случай протестите, независимо дали са политически мотивирани или са резултат на екологичен идеализъм, вероятно ще се засилват по една проста причина: пренебрегнат във важен етап беше диалогът. И управляващи, и разработващите компании заложиха единствено на това, че подземните богатства, сиреч нещо, което не трябва да "се оре и да се копа", сами по себе си са достатъчно силен аргумент и пред перспективата да се изкарат "немъчени пари" повечето хора ще си замълчат, още повече, ако това не ги засяга лично.

Това обаче не отчита едни много важни факти.

Първо, доверието между управляващи, които трябва да разрешат концесиите, и управлявани, е сериозно нарушено и това е така не само в България, а и по целия свят. Вече нищо не се приема ей така, на вяра и са нужни много сериозни доказателства за почтени намерения. В случая това беше пропуснато.

Второ, големият бизнес, чиито типични представители са газодобивните компании, може и да е успял в прехвърлянето на тежестите на кризата върху обикновените хора, но дългосрочно ще понесе много повече щети, понеже за мнозина той вече е само егоистичен, алчен и безогледен. И всяко начинание, което в миналото е било приемано като полезно за всички, сега се вижда предимно от грозната му страна. В конкретния случай подозренията на хората са, че печалбите ще са предимно за бизнеса, а за всички останали ще остане отровената вода и природа.

И трето, българската практика при добива на подземни богатства не е доказала, че той е от полза на цялото общество. Приходите от концесионни такси например за 2011 година се оценяват на около 60 милиона лева и по-голямата част от тях отива за контрол и административна дейност.

Затова и сега хората протестират - от страх и заради подозрението, че някой отново иска да ги излъже.




Още по темата: общо новини по темата: 47
07.07.2022 »
16.04.2021 »
24.09.2014 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
05.06.2013 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.01.2012 г.
+4
 
 
"Затова и сега хората протестират - от страх и заради подозрението, че някой отново иска да ги излъже. "- Хайде стига сте писали глупости деее!!!!! Протестиращите знаят, а не подозират!! Много малко сиво вещество се иска за да осъзнаеш, че вкарването на химикали в почвата рано или късно ще има последици. ЕЕЕЕ ама пък какво като почнат да се разболяват хората, нали фармацевтичните компании ще ни спасят с новоизмислени (безмислени) лекарства.
Aнонимен
на 16.01.2012 г.
+5
 
 
които е писал ци статия явно е доста неграмотен 1во хората протестират за тва че метода на добване на гъза е абсолютно вреден за околната среда не от '''''ъЗатова и сега хората протестират - от страх и заради подозрението, че някой отново иска да ги излъже. 2ро явно журналиста дето е писал статията не ползва интернет вижте вашите колеги от ЗДФ какъв флм са направили за добива на шистов газ а и също много други немски телевзии хората реват така че явно наистина сте много задръстени по тази темаа НИТО ЕДИН ПРЕТЕСТ В БГ Е ОБВАРСН С НЯКОА СИ ПАРТИЯ СТГА СПЕКУЛАЦИИ ТВА Е ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВОО ХОРА НА КОИТО ИМ ПУКА ЗА РОДИНАТА А НЕ САМО КАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ КОИТО ГЛЕДАТ САМО БАНКОВИТЕ СИ СМЕТКИ СТИГА СТЕ СПЕКУЛИРАЛ С ТАЗ ТЕМА ЗАЩОТО ПРОБЛЕМА Е НАИСТИНА ГОЛЯМ
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: