Шофьори са заплашени с глоба, ако карат колата си по инерция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:56 / 14.01.2022
848
Шофьорите във Великобритания бяха предупредени, че рискуват глоба от 1000 лири за едно често срещано действие – движение по инерция, съобщава изданието DorsetEcho. Решението на властите е след консултация с експерти, че движението на неутрална предавка е напълно безсмислено. В случая не се пести гориво и може да се стигне дори до повреда на автомобила. А рискът от получаване на глоба се дължи на факта, че в случая водачите рискуват, тъй като не контролират колата си.

"Не е незаконно да пуснете автомобила си по инерция, но ако се стигне до инцидент, при който нямате контрол върху превозното средство, извършвате нарушение. В правилника за движение по пътищата е записано, че движението на автомобил на неутрална предавка или с натиснат съединител намалява контрола на водача върху превозното средство“, обясняват експерти.

Те са категорични, че общоприетото твърдение, според което движението по инерция пести гориво, не е вярно. Когато автомобилът бъде изключен от скорост, блокът за управление на двигателя намалява подаването на гориво. Самият двигател и колелата са изключени от системата, а това не позволява на горивото да попада в горивните инжектори. Съответно, автомобилът няма необходимата мощност и това увеличава риска от попадане в опасна ситуация.

Проучване във Великобритания показва, че 45% от запитани шофьори прибягват до движение по инерция. Те смятат, че при работа на празен ход или в бавно движещ се трафик двигателят на автомобила им пести гориво. Повечето от тях обаче не отчитат факта, че при изключване от скорост разчитат единствено на механичната спирачка за намаляване на скоростта и това води до нейното по-бързо износване. Част от водачите признават и че държат съединителя натиснат, което също е предпоставка за бъдещи повреди.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).