Ще бъдат ли наказани водачите, качващи видеа как шофират с превишена скорост?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:28 / 09.01.2024
1094
След множеството клипове в интернет, в които се вижда как шофьори управляват автомобили с превишена скорост или дрифтират – как могат да бъдат глобени нарушителите на пътя, похвалили се сами в мрежата? Това коментира адвокатът Силвия Петкова. По думите ѝ не е невъзможно да се докаже кой е бил зад волана само по видеата. Според юриста обаче това би било изключително трудно.

Предвидените от закона санкции са или по Закона за движение по пътищата, според който се налага парична глоба в зависимост от превишението, или по Наказателния кодекс, който предвижда ефективна присъда до 2 г. По думите на Петкова двете наказания не могат да се прилагат заедно. "Прокуратурата е тази, която би следвало да се самосезира и да направи опит да извърши разследване", каза адвокатът в ефира на NOVA. Тя обаче не скри, че няма информация шофьор, карал с превишена скорост, да е лежал в затвора.

Според Силвия Петкова причината, поради която държавата избира административно да санкционира подобни нарушители, е, че това ѝ излиза по-евтино, по-лесно е и по-бързо. Можело обаче и да се дължи на незнание.

"Ако имаме по-добро гражданско участие и повече гражданска съвест, подавайки сигнали нарушенията ще намалеят", категорична е юристката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Работници от "Солвей соди" в Девня: Към заплатите ни от 3000 лв. ...
Отлагат с половин година важна промяна в Търговския закон
Експерт по образованието за изпитите след 7 клас: Леко гневен и с...
Новият политик, Николай Марков: Левски е произведен национален ге...
Станишев: Оставката беше неизбежна – с Нинова загубихме над 800 0...
"Булгаргаз" обявява нови търгове по Споразумението с "Боташ"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).