Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще има ли Олимпиада тази година?
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 17.05.2021Коментари (0)1444
©
Дали Летните Олимпийски Игри за 2020, все пак ще бъдат проведени тази година, след като Токио 2020 бе отложено заради пандемията, все още не е ясно, а времето тече. МОК трябва да вземе крайното решение за това и се очаква нещата да се изяснят до края на май.

Според Томас Бах, президента на МОК, да се отмени Олимпиадата би било нечестно и ще убие всички мечти на 11-те хиляди спортисти и 206-те олимпийски комитета, които трябваше да участват в Игрите.

В Япония вече вярват, че над провежданите от тях Олимпийски игри дебне проклятие, защото отлагането на Токио 2020 е второ за Страната на изгряващото слънце, след като Игрите бяха отменени през 1940 година заради Втората световна война.

Все пак добър знак е, че когато Олимпиадата в Токио беше отложена за това лято, организаторите не промениха името Токио 2020. В същото време в смятаната за безопасна дотогава Япония се регистрират все повече нови случаи на заразени, което поставя под въпрос безопасността на Игрите

По план Олимпиада 2021 трябва да се проведе между 23 юли и 8 август, а Параолимпийските игри - от 24 август. Организаторите обаче все пак смятат, че Олимпийските игри ще бъдат изцяло отменени, а не само отложени, ако нещата не се стабилизират и не се спази графика им.

През 2020 година отлагането беше оповестено към края на месец март, когато повечето държави се намираха в първата вълна на епидемията. Тази година очакваме яснота едва в края на май. Общото схващане е, че при ефективни мерки, каквито се вземат и при някои от другите световни спортни форуми, Игри може би все пак ще има.

Все още обаче не е ясно дали ще трябва да има ваксини за спортисти и зрители, без още да се знае дали ще бъде позволено присъствието на публиката. Фактът е, че пандемията все още се разпространява и то чрез новите щамове на вируса, дори при ваксиниране. Дори в самата Япония в последните месеци обстановката се влоши и беше въведено извънредно положение. В същото време общественото мнение е разделено на две по въпроса и не са малко тези, които изразяват опасенията си, че нещата могат да се влошат неимоверно заради Игрите.

Дали това е достатъчно те да бъдат отменени. Досега повече от 2,9 милиарда долара са хвърлени по самата организация на Олимпиадата и по нейното отлагане с 1 година.

Правителството и спонсорите естествено са най-засегнати от това във финансово отношение и някои големи международни компании вече бият отбой и пресмятат загубите си. Те се опасяват и от допълнителна загуба на милиарди договори, ако Олимпиадата се състои пред празни трибуни, макар че МОК настоява да има зрители на Игрите. Прословутият сумо турнир в Япония например се проведе въпреки всичко в условията на пандемия при ограничаване достъпа за зрителите заради извънредното положение през януари. За самата Олимпиада пък бяха влезли в продажба милиони билети, преди да бъде отменена.

Мнозина се питат били ли са отменяни досега Олимпийски игри. Статистиката сочи, че такива има цели пет и то заради световни войни. Летните олимпиади са отменяни през 1916, 1940 и 1944 година, а Зимни олимпийски игри - през 1940 и 1944 година. През 1976 година пък Олимпийски игри сменят безпрецедентно държавата домакин, след като са преместени от Денвър, Колорадо в Инсбрук, Австрия.

Все пак да преместиш, отложиш или направо да отмениш Олимпийски игри, си остава трудно решение с широк обществен отзвук и сериозни последици, така че до последния момент вероятно ще тръпнем в напрежение какво ще се случи това лято с Олимпиадата Токио 2020.

Идеята на самите организатори е Олимпийските игри да дадат надежда на хората в Япония и по света в самия край на пандемичната обстановка, като олимпийският огън стане символ на "светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента“. Така олимпийският огън все пак остана в Япония, а форумът запази името си Токио 2020.

Новини за Олимпиадата в Токио може да следите и в сайта на 7Спорт с надеждата, че все пак ще я има и ако не на стадиона, ще можете да я проследите пред телевизионния екран.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: