Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще има ли нов курорт на "Каваци", след като дюните там изчезват при последното картиране?
Автор: Екип Varna24.bg 12:11 / 14.04.2023Коментари (0)1360
© Уикипедиа
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обжалва Решението на Директора на РИОСВ – Бургас за изготвяне на ПУП-ПРЗ1 на парцел на “Каваците" без извършване на екологична оценка.

БФБ от дълги години работи за опазване на Черноморското крайбрежие и съхраняване на малкото останали незасегнати от строителството територии. Местността "Каваци“, южно от Созопол е едно от емблематичните места, както за усилията на неправителствените организации и гражданското общество за опазване на природата, така и за желанието на инвеститорите да ги застрояват.

Затова и поредното инвестиционно намерение за строеж на сгради и курорт от 3 май 2022 г. не е изненадващо. Изненадващо е обаче защо, след като през лятото на 2022-ра, експерти от БАН и Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" картират дюните в района, в края на август МОСВ издава заповед за ново проучване, казват в свое писмо до медиите от Българска фондация Биоразнообразие.

Още по-любопитно е огромното разминаване между последното “картиране" и предишните изследвания, а именно - последното проучване след "подробно обследване" на имота, в който трябва да изникне новия курорт заключава, че в границите му “както и на терените в непосредствена близост няма дюнни образувания".

“Каваците" са уникален и неповторим дюнен комплекс с цялата палитра на пясъчните местообитания – морски плаж, зараждащи се дюни, бели подвижни дюни и сиви дюни, облесени дюни и влажни понижения между тях. В района още в миналото са обявени Поддържан резерват "Пясъчна лилия“3 и Природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваци“, както и натура 2000 зона по Директива за птиците "Бакарлъка“.

Дюните, по силата на Конституцията на Република България, са изключителна държавна собственост и като такива не могат да бъдат собственост на частни лица, нито да се използват за нужди, различни от тяхното опазване или възстановяване.

Именно това е в основата на желанието на различни инвеститори да докажат, че на "Каваци" никога не е имало дюни и това, което всички можем да видим с очите си не са дюни, а изоставени земеделски земи.

Може би тъкмо по тази причина последното “картиране" на дюни е направено на 19 октомври в разрез с изготвената методология, когато шансовете типичната за дюните растителност да бъде наблюдавана са нищожно малки. Още повече - зад него не стоят специалисти с нужната квалификация.

Защо обаче директорът на РИОСВ-Бургас избира да стъпи единствено на него, когато решава, че няма нужда да се извършва екологична оценка за изготвянето на ПУП-ПРЗ за този имот? Това е въпрос, на който ние не можем да си отговорим, особено като имаме предвид, че в комисията за приемане на специализираната карта, представител на МОСВ изразява несъгласие с представените данни като изтъква, че макар за “определянето на наличието, вида и местоположението на дюните следва да са водещи обективните научни наблюдения и експертиза… В конкретния случай обаче, резултатите от проучванията според МОСВ не позволяват да бъде взето обективно решение.“

Случаят става още по-любопитен, ако прибавим и факта, че процедурата за изграждане на “сгради за отдих и курорт" в съседен имот е спряна именно защото “имотът на възложителите вероятно … е част от обширен и непрекъснат в миналото дюнен комплекс в местността "Каваци“.

Още по-голяма тревога буди фактът, че РИОСВ-Бургас води дългогодишна политика за защита и опазване на дюните в местност "Каваци", казват още от БФБ.

Всички тези противоречия, карат Българска фондация Биоразнообразие да поиска от Министъра на околната среда и водите да отмени решението на директора на РИОСВ Бургас да не се извършва екологична оценка на план за застрояване на дюните в местността Каваци до Созопол.



Още по темата: общо новини по темата: 1241
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/207 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: