Ще има паметник на Гунди, направиха първата копка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:25 / 04.05.2023
547
Направиха днес първата копка на паметника на Георги Аспарухов – Гунди. Поводът е навършването на 80 години от рождението на именития български футболист.

Паметникът ще е в парк "Гео Милев", район "Слатина" в София, информират от община Слатина.

Проектът за паметника е изготвен по предложение на Инициативния комитет "Привърженици на ФК Левски", а финансирането му е осигурено изцяло чрез дарения.

Всички дейности по изграждането на монумента се осъществяват с пълната подкрепа на кмета на район "Слатина" Георги Илиев, който е гарант на инициативата и вносител на доклада към Столичен общински съвет. На събитието бе поставена табела с архитектурната схема на паметника, както и план на завършения му вид.

Предвидено е статуята да бъде изградена върху изкуствена прерязана могила, съответстваща на ландшафта на съществуващия терен, като бъде добавена и нова храстова и увивна растителност. Самата статуя ще бъде с височина над 240 см. Автор на скулптурата е Любомир Григоров, а архитектурният проект е изготвен от арх. Николай Петков

"Първо искам да благодаря на всички, които подпомогнаха осъществяването на този прекрасен проект. По него се работи вече близо три години. Всичко започна с една идея на един от най-силните фен клубове на ФК "Левски" – фен клуб Редута. Първоначално бе замислено да бъде поставен бюст на Георги Аспарухов – Гунди близо до неговата къща. Но, както казах и тогава, Гунди е твърде голям, за да бъде събран на едно кръстовище. Тогава започнахме търсенето на по-добро място за изграждането на паметник в цял ръст, както и скулптор, който да успее да предаде неговия устрем. На този етап, когато се включиха и много организации, поддръжници на ФК "Левски" започна всъщност и активното събиране на средства. Тогава стартира и работата на скулптора Любомир Григоров и на архитекта Николай Петков", сподели по време на събитието кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

"Правим планове, още този месец, това което виждате на табелата да стане факт и да можем отново да ви поканим, този път на откриването. Надявам се тогава да дойдат и повече хора, защото наистина имаме нужда от това да си спомняме за великите българи, какъвто за мен е Гунди. Благодаря Ви още веднъж!" – допълни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).