Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще ни сервират ли чешмяна вода?
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 27.03.2024Коментари (1)1005
©
Комисията по околна среда Европейския парламент гласува Европейската регулация за опаковките, част от плана за действие за кръгова икономика. Един от акцентите в нея е насърчаването на практиката за сервиране безплатна или срещу ниска такса, питейна вода от чешмата, когато посещаваме заведение.

"Водата е основно човешко право, а не продукт. Въпреки това, в момента плащаме над 600 до 1000 пъти повече за бутилирана вода“, казва Симона Стилянова, създател на картата "Чешмите на България“, цитирана от businessnovinite.bg.

В момент от човешката история, когато глобалното затопляне надхвърли температурите се покачиха значително, а от 2015 г. ЕС се бори с всички възможни ресурси от да ги свали с поне 1,5 градуса по Целзий, в столичните ресторанти клиентите обикновено нямат опцията да получат вода от чешмата. Единствената вода е бутилирана минерална или изворна вода. Така е от години и всички толкова сме свикнали, че вече отдавна го приемаме за нормално.

Традиции в огромна част от страните в Европа са свързани с поднасянето на вода от чешмата с кафето. Кафето с вода е класика във Виена, в съседните Гърция, Турция, в останалата част от Балканите, Арабския свят, по Средиземноморието и дори в Западна Европа. У нас, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

От страна на ресторантьорите у нас, председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви пред Euronews, че не вижда как биха могли да бъдат компенсирани търговските обекти, ако промените влязат в сила. Опасенията на ресторантите в този случай са, че може да им клиенти, които злоупотребяват и трябва предварително да са посочени параметрите на това решение.

Друга опасност е как ресторантите ще докажат своята изрядност на качеството на водата, при положение, че особено в старите сгради, има тръби, които не са сменяни от години.

Друг акцент, върху който ресторантите трябва да помислят, е свързан с търговския им интерес. Ако сервират безплатна чешмяна вода на всяка маса, какво ще се случи с продажбите на бутилираната вода. Все пак в София има не един или два ресторанта, които ще ви посрещнат с кана вода на масата преди храната.

Най-малкото заради търговския интерес - продажбата на бутилирана вода се случва със сериозна надценка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.03.2024 г.
+1
 
 
Другите държави могат, ние не! Така е, когато е в полза на собствениците на заведения. Да не говорим, че те все още са и с намалена ставка на ДДС, въпреки края на Ковид.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: