Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще плащаме толкова, колкото цапаме: Променят методиката за изчисление на "такса смет"
Автор: Екип Varna24.bg 16:00 / 13.09.2023Коментари (0)727
©
Националният статистически институт ще предоставя на всички български общини безвъзмездно детайлна статистическа информация, произведена от Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Информацията е необходима на общините за разработването на бъдеща методика за изчисляване размера на такса "битови отпадъци“. Това е записано в рамковото споразумение, подписано днес от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева, съобщават от НСИ.

Те разясниха, че на база на споразумението общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на домакинствата, ползватели на услуги, като няма да бъдат предоставяни имена или други индивидуални данни за лицата. Получената информация е необходима на общините, за да могат да разработят нова методика за изчисляване на размера на такса "битови отпадъци“, която да влезе в сила от 2025 г.

"Подписването на това споразумение е в резултат на дългогодишната съвместна работа между НСИ и НСОРБ. При всички преброявания досега ние работим в своеобразна симбиоза – и двете страни имат взаимна полза, а общият резултат от дейността ни е полезен за цялото общество.“ – отбеляза доц. Атанасов.

Силвия Георгиева подчерта, че общините имат още много работа до достигането на окончателен резултат. "Днес ние правим още една стъпка към промяната в начина на изчисляване на такса "битови отпадъци“ и сме убедени, че с коректната и точна статистическа информация, която получаваме, по-лесно ще можем да направим прецизни изчисления за всяка община.“ – допълни тя.

Следващата стъпка е кметовете на общини да сключат регионални споразумения със съответното Териториално статистическо бюро, в което да регламентират конкретните данни, които ще им бъдат нужни. По този начин общините ще получат безвъзмездно необходимата им информация за ползвателите на услуги.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Лято 2024
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: