Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще поскъпнат ли основните стоки и храни?
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 10.12.2018Коментари (2)1344
©
Поскъпване на основните стоки и храни заради по-високите цени на тока за бизнеса прогнозират производители. През последните дни енергията за индустрията поскъпна с пъти. Дали ще се увеличи цената на основните продукти, които купувамe?

Всяка стотинка отгоре върху цената на промишления ток ще е удар за бизнеса, категорични са преработватели и производители. Още в началото на годината бизнесът предупреди за драстичен скок в цената на тока, който използва, с между 30 и 65%. Прогнозира се  поскъпване на основните храни и стоки, които купуваме с между 5 и 10% при крайния продукт.

Най-сериозно ударът ще усети от производителите на хляб. Всеки процент отгоре в цената на тока веднага се усеща по веригата в пекарните. От забъркването на тестото, през втасването, до изпичането на хляба.

"10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб, е електрическата енергия", заяви хлебопроизводителят Димитър Бешиков. Затова, когато стотинките отгоре при енергията са много, сметката на Димитър Бешиков не излиза.

"В момента работим на ръба. Вдигнаха се всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-малко или да харчим по-малко електроенергия", каза Бешиков. Сметката не приключва с по-високите разходи за ток, които се трупат при собственото му производство на хляб.

"За да ни се подготвят суровините, които ние използваме – сирене, мая, маргарин, масло, брашно, производителите им също използват електрическа енергия, което означава, че и тяхната цена ще се оскъпи", заяви Бешиков. Така, при шоковото поскъпването при тока на свободния пазар, сметката ще плати в крайна сметка потребителят, категоричен е Димитър.

"Ще се вдигнат и цените на закуските. "Една баничка в момента струва 1.20 лв. Трябва да вдигнем цената й с 25 ст. и става 1.40 лв., което е много", каза Бешиков. Според Димитър обаче потребителят трудно ще плати сметката. По-високите разходи вече пресмятат и месопреработвателите. Между 13 и 15 % от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока, изчисляват от бранша. "Увеличение при колбасите би имало с около 5 % от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв, то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки", допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите.

"Нашият цикъл е непрекъснат. Ние сме принудени да продаваме дори и на загуба. В момента цените в сектора са такива, че продаваме под себестойност", заяви собственикът на свинекоплекс Вихрен Димитров.

При млечните продукти най-сериозно новите цени на тока ще се усетят при производството на кисели млека. Тъй като там отива най-много енергия, пресмятат преработвателите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що за тъп въпрос - за последната година цените на стоките в "Кауфланд" се увеличиха в геометрична прогресия... И не само там... :(
+2
 
 
Цитат: "За Бога, братя, не купувайте!" (съдията министър-председател Димитър Попов, 1991 г.)...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: