Ще се хранят ли по-здравословно децата в училище? Подготвят промени в наредбата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:38 / 03.04.2025
1103
Промени в наредбата за здравословно хранене в училищата, предлагат здравните власти. Причината е нужда от актуализация на сега действащите норми.

Сред идеите е в менюто на учениците да има поне по 3 различни плода и по 3 различни зеленчука седмично.

Увеличава се дневното количество сирене - от 30 на 35 грама.

Включват се и прясно и кисело мляко с по-висок процент масленост. Риба се консумира веднъж в седмицата и трябва да е прясна и само по изключение замразена, но не и консервирана или осолена.

Предложенията идват на фона на тревожни тенденции в храненето на най-малките. Всяко второ дете, например, не приема всекидневно пресни плодове и зеленчуци и консумира повече от три пъти седмично подсладени храни и напитки.

Едно от 4 деца пък приема по-често от три дни в седмицата солени снаксове.

Като майка на 3 деца Йоанна Лечева се опитва да ги учи на здравословни навици. От безплатните закуски - малкият ѝ син предпочита плодовете и млякото. В петък обаче получaват бисквити и меденки.

А в лавката - предлаганите продукти са далеч от здравословни.

"Всички напитки с оцветители нямат работа в тази среда“, коментира Йоанна.

Освен плод и мляко, безплатните закуски включват и пакетирани храни, казват учители.

За мен те са разнообразни, здравословни и много по-добър вариант от нездравословните храни, които децата консумират“, коментира началният учител Бояна Илиева.

Освен безплатна, има опция и за платени закуска и обяд - с купони. Приготвят се от външна фирма. И докато за обяда има готвена храна, платената закуска включва и понички или пица.

В Ямбол храненето най-често също се осигурява чрез кетъринг.

"Днес яденето е печено бутче с варени картофки и крем какао“, казва пред бТВ Ганка Иванова, кухненски работник.

"Менюто е съобразено, здравословно, по рецептурник“, коментира Румяна Тропчева, директор на ОУ" Николай Петрини“ в Ямбол.

Сега действащата наредба не урежда изрично правила и за кетъринг фирмите, казват експерти. С  предложенията това ще се промени.

"В новата наредба има много по-ясни разписани изисквания към всяка група храни. Например рибата да е без кости, месото да е без сухожилия и видими мазнини. Много се надявам това по-детайлно разписване на изискванията да доведе и до добър краен резултат и отпадане на някои нездравословни продукти“, коментира проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.

Докато промените станат факт, родителите аперилат да се помисли и за децата с хранителни непоносимости и алергии.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Право на отговор: УМБАЛ-Бургас с позиция по случая с румънското с...
Окръжен съд - Стара Загора отмени решението на Районния съд и пос...
Съвместна акция на БАБХ и икономическа полиция разкри производств...
Адвокатът на обвинения в педофилия в Стара Загора: Съдията е взел...
Проф. Румен Драганов: Стигаме до 2,2 млн. туристи по морето през ...
Човек загина, а други трима бяха откарани в болница след пожар в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).