Ще се възстанови ли скоро България от пандемията?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:46 / 11.08.2020
1359
Как COVID-19 се отразява върху здравните системи и икономиките на страните от Югоизточна Европа и как изглеждат перспективите за възстановяване - регионалната бизнес платформа SeeNews е направила изследване. 

Все още няма данни за брутния вътрешен продукт за втората четвъртина, но към момента спадът в индустриалното производство изглежда по-малък от очаквания, отбеляза пред БНР Лилия Горанова от SeeNews. Предстои да се обобщи и ефектът на кризата върху туризма, който е особено важен за региона.

Отчита се интересна тенденция - ако говорим за връщането на БВП към предпандемичните показатели, се очаква 7 държави от региона да успеят през 2021 г. да се върнат до тези нива, а 4 - Румъния, Хърватия, Словения и Хърватия да не успеят.

Сред седемте има две, за които перспективите са несигурни и едната от тях е България, другата е Босна и Херцеговина. Причината: България не е толкова зависима от туризма, но заедно с транспорта и търговията той формира голяма част от брутната добавена стойност.

Зависимостта ни от износа е друг фактор, който влияе негативно, коментира Горанова.

"Ако имаме ново затваряне на икономиките, това би могло да ни се отрази много тежко."

При показател наличие на болнични легла за лечение на Covid-19 страната ни се подрежда сред добре справящите се. "Но пък от друга страна в региона се нареждаме на четвърто място по наличие на здравни работници, които да обслужват тези легла, а ако направим едно сравнение с Европейския съюз - отиваме още по-назад", изтъкна Лилия Горанова.

Двете държави отличнички в контрола над новозаразените са Хърватия и Словения. Те са и двете с най-висок брой здравни работници на 100 хиляди души.

"Дали ще отложим възстановяването за 2022 г. - не ми се вярва. Поне не в по-голямата част от страните в региона. Дали обаче то ще бъде, както в началото на кризата се надявахме, V-образно възстановяване - това също изглежда все повече под въпрос", обобщи ситуацията за региона Лилия Горанова.

Изследването на Seenews покрива месеците от началото на рестриктивните мерки в средата на март до средата на юни. Планира се обновяване на проучването след летния период, а финални данни ще бъдат изнесени най-рано през ноември.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).