Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще стане ли Бургас недружелюбен град към последователите на Емили Тротинетката?
Автор: Иван Сотиров 11:36 / 04.11.2022Коментари (6)714
© Varna24.bg
Ще бъдат ли създадени правила за движение на електрически скутери или електрически тротинетки в Бургас? Това ще решават общинските съветници на следващата сесия на местния парламент. Докладна записка за това е внесена в ОбС-Бургас от д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, установи справка на Burgas24.bg.

Според двамата съветниците все по-масовото използване на този вид превозни средства води до предпоставки за възникване на произшествия с тях, поради липсата на актуална конкретна нормативна регламентация за движението им.   

"По централните пешеходни зони на Бургас все повече се увеличава придвижването на граждани с велосипеди, тротинетки и различни електрически скутери, в противоречие с изискванията в Закона за движение по пътищата, който изрично забранява това. През летния сезон в града има много посетители и вече немалко от тях са били потърпевши от инциденти с тях.

Липсата на контрол върху това недобросъвестно поведение доведе до зачестяване на оплакванията на наши съграждани, които винят общината за това", мотивират докладната си записка двамата.

Целта е с промените в наредба да бъдат въведени ясни правила и изисквания  за движението на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) на територията на общината, вкл. изрично определяне на зони и улици от местната инфраструктура, за които се въвежда забрана за движение им.

 Ако промените бъдат приети, лица под 14-годишна възраст няма да имат право да управляват електрически тротинетки. Тези от 14 до 16 години ще могат, но само по велосипедната инфраструктура. Навършилите 16-годишна възраст ще се движат само по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа, на която за всички превозни средства е разрешена  максимално разрешена скорост до 50 км/час. Всички непълнолетни водачи ще са длъжни да използват предпазна каска. Максимално допустимата скорост за движение на  тротинетки на територията на община Бургас ще е 25 км/час.

Всяко ИЕПС трябва да е оборудвано с изправни: спирачки; механичен или електронен звънец, като не се използва друга звукова сигнализация;  устройства за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина  отпред и за излъчване на червена светлина отзад.

Водачите ще са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управляват ИЕПС с включени светлини, както и да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани. Записано е още, че ще трябва да се движат с изправна спирачна система на управляваното ИЕПС и да спазват останалите изисквания за управление на ИЕПС, регламентирани със Закона за движението по пътищата.

На водачите на ИЕПС се  забранява: да управляват ИЕПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение за всички превозни средства е над 50 км/ч.;  да се движат в зони и улици, обозначени с пътни знаци В9 – "Забранено е влизането на велосипеди“,  Г15 "Задължителен път само за пешеходци“ и  Г13 – "Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии“;  да превозват други лица;  да се движат успоредно до друго ИЕПС или двуколесно пътно превозно средство; .да управляват превозното средство, без да държат кормилото с ръка; да се движат в непосредствена близост до друго ППС или да се държат за него; да превозват, теглят или тласкат предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението; да използват мобилен телефон при управлението на ИЕПС.

Забранява се движението на електрически тротинетки по тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи. Също така в урбанизираната територия на гр. Бургас се забранява движението на ИЕПС в следните зони: улиците "Александровска“ и "Богориди“, както и другите пешеходни улици и алеи, в  градските градини, площадите, детските и спортни площадки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.11.2022 г.
0
 
 
Браво! Най-после! Крайно време беше тези плъзнали хлебарки да бъдат смачкани!Облечете ги в доспехи като гладиатори!
Aнонимен
на 04.11.2022 г.
0
 
 
Всички с каски, наколенки, жилетки - идиоти
Aнонимен
на 04.11.2022 г.
0
 
 
Да ги забранят тея идиоти!!! Да ходят на колодрума да карат
Aнонимен
на 04.11.2022 г.
+1
 
 
И във Варна също направете така
Aнонимен
на 04.11.2022 г.
+1
 
 
Крайно време е тези дебили с тротинетките да се вкарат в пътя...забравили сте да допълните,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА КАРАТ СЪС СЛУШАЛКИ КОИТО ПРЕЧАТ ДА ЧУВАТ...ЕДИН ТАКЪВ ДЕБИЛ ОТ ТРОТОАРА ПРЕСЕЧЕ С ПЪЛНА СКОРОСТ ПЪТНОТО ПЛАТНО,И КАТО ГО ПОПИТАХ НА СЛЕДВАЩАТА ПРЕСЕЧКА КАКВО ПРАВИ,КЕЛЕША ВИКА-ЧЕ КАКВО Е СТАНАЛО???? ДА МУ СМАЧКАШ НАГЛАТА МУТРА
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: