Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шуменските прокурори оповестиха най-интересните си дела за 2016 г.
Автор: Екип Varna24.bg 14:31 / 23.03.2017Коментари (0)701
©
Прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен ръководиха и упражниха надзор по 6 дела със значим обществен интерес през 2016 г. Това стана ясно от отчетния доклад за миналата година на Окръжната прокуратура в Шумен.
Едно от най-знаковите дела е досъдебното производство за влаковата катастрофа на гара Хитрино, което бе образувано на 10 декември 2016 г. 

Около 5,30 часа при управление на подвижен железопътен състав - товарен влак № 90 570 с маршрут Бургас -Русе, при нарушаване правилата за движение дерайлира влакова композиция. По непредпазливост са причинени смъртта и телесни повреди на повече от едно лице. Разследването на престъплението по чл.343, ал.4, вр. ал.З , във връзка с ал.1, във връзка с чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс се извършва от екип от 12 следователи на Националната следствена служба в София. 

На 19 декември 2016г. като обвиняеми по делото са привлечени Димитър М. и Радослав П. от Русе.На Димитър М. е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева. На Радослав П. не е наложена мярка за неотклонение. И двамата обвиняеми са с наложена забрана да напускат пределите на Република България. 

Разследването не е приключило, тъй като не са изготвени назначените съдебномедицински и съдебно-технически експертизи. Срокът за разследването е удължен с 4 месеца. Делото е на специален отчет в Окръжната прокуратура в Шумен, в Апелативната прокуратура във Варна и във ВКП.
Второто знаково дело в Окръжната прокуратура в Шумен се води за длъжностно присвояване в особено големи размери - престъпление по чл.203 от НК, извършено от частния съдебен изпълнител А.Т. в периода 2007 - 2008г.в Шумен. Присвоените средства са собственост на търговско дружество от Каспичан и са му били връчени в качеството му на частен съдебен изпълнител. С определение на Окръжния съд в Шумен на обвиняемия е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лв. Допуснато е и обезпечение чрез налагане на възбрана върху недвижими имоти и запор върху движими вещи на А.Т. - една втора от лек автомобил и една втора от товарен автомобил. Разследването продължава. Досъдебното производство е взето на специален отчет.

Образуваното на 25 февруари 2016 г. досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества срещу петима извършители е приключило с 5 споразумения с обвиняемите, одобрени от съда. Наложените ефективни наказания са приведени в изпълнение.

Досъдебното производство срещу Веселин Ч. за убийство по член чл. 116, ал. 1, т. 6, предл. 4, във връзка с чл.115 от Наказателния кодекс е завършило с присъда лишаване от свобода за срок 23 години при строг режим, произнесена от състав на Шуменския окръжен съд и потвърдена от Апелативния съд във Варна. Подсъдимият е подал касационна жалба до ВКС, която не е разгледана още.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен 30-годишна ефективна присъда получи и подсъдимият за убийство по чл. 116, ал. 1, т. 3, предл. 2,във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс Радослав Зл.

Досъдебно производство, известно като "Килърите", водено срещу Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев, е приключило с размяната на книжа в Апелативен съд във Варна след второто му произнасяне. Предстои второ разглеждане на делото от ВКС по отношение на отделна деятелност на Петър Стоянов, Янко Попов, Георги Вълев и Райчо Стойнев. Налице са частично влезли в законна сила присъди на подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев и тези съдебни актове са приведени в изпълнение. Янко Попов и Райчо Стойнев са изтърпели наложените им и влезли в законна сила наказания, а Петър Атмаджов е изтърпял наказанието си изцяло.

През отчетната 2016 година наблюдаваните от прокуратурите в съдебния район преписки са общо 3964. Най-голям е броят на новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления - 658. Следват новообразуваните досъдебни производства за престъпления против собствеността - 610, против стопанството - 306, престъпления против личността - 204, документни престъпления- 125, против брака и семейството-67, против реда и общественото спокойствие-55, против правата на гражданите -38, против дейността на държавните органи и обществените организации-33, против финансовата, данъчната и осигурителната система - 26.
Общият брой на образуваните дела в съда по внесени от прокурорите в Шуменския съдебен район прокурорски актове през 2016 г. е 834 спрямо 661 през 2015г. и 803 през 2014г. Внесените прокурорски актове през 2016г. са 837. От тях 327 са обвинителни актове, 422 споразумения и 88 предложения за освобождаване от наказателна отговорност по чл. 78а от Наказателния кодекс.

Отчетното събрание на Окръжната прокуратура в Шумен се проведе днес, 23 март 2017 г. В работата му участваха заместник-главният прокурор при ВАП Ася Петрова и говорителят на Апелативната прокуратура във Варна прокурор Стефка Якимова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: