Шведските инвеститори планират да разширят бизнеса си в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:05 / 15.06.2017
1385
74 % от шведските инвеститори планират да разширят бизнеса си в България. Това стана ясно от срещата на министъра на икономиката Емил Караниколов и посланичката на Швеция Н.Пр. Луиз Бергхолм.

Посланик Бергхолм заяви, че в момента в Швеция тече проучване за възприятието на шведските бизнесмени по отношение на инвестиционния климат и условията за правене на бизнес в България. По думите й резултатите от това проучване сочат не само, че голяма част от инвеститорите ще разширят дейността си, но и че дават изключително положителни референции за бизнес климата в страната ни. В тази връзка министър Караниколов и шведският посланик се договориха да се направи бизнес форум, след края на лятото, на който да бъдат оповестени пред представители на правителството и на малкия и средния бизнес резултатите от направения анализ.

Министър Караниколов сподели приоритети в работата си по посока разширяване на инвестициите и привличане на чужди капитали в страна ни, като създаване на индустриални зони, изграждане на инфраструктурни проекти, разработване на квалификационна карта по региони и специализирано обучение на кадри в зависимост от интересите на инвеститорите.

Посланик Бергхолм от своя страна коментира, че представителите на шведския бизнес в България, които подсигуряват работа на около 8500 души в страната ни, споделят, че нямат проблем с намирането на кадри. 

За 2016 г. двустранният стокообмен с Кралство Швеция реализира ръст с 10.2% спрямо 2015 г. През 2016 г. вносът, така и износът регистрират ръст, като износът на страната ни за Швеция се е увеличил с 19.5 %, а вносът с 1.5%. Структурата на стокообмена с Швеция е разнообразна. В износа на България преобладават електрическа апаратура, семена от слънчоглед, продукти на обработвателната, мебелната, електротехническата и шивашката промишленост, а във вноса основни стоки са: апарати за телефония и видеокомуникация, вкл. и части за тях, транспортна техника, хартии, земеделски машини и др.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).